Gemeente Sint-Oedenrode


Aan de leden van de gemeenteraad, AFDELING PBZ-BM-KW in afschrift aan pers verzonden DOORKIESNR. (0413) 481281 maandag t/m
donderdag

BIJLAGE

UW NUMMER UW BRIEF VAN ONS NUMMER SINT-OEDENRODE 23-07-2007

ONDERWERP Realisatie minicamping en logies en ontbijt bij de heer Van Rooij VERZONDEN,

Geacht raadslid,

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in de afgelopen week, de berichtgeving in de media en de verzonden mails aan uw adres door de heer Van Rooij, willen wij u hierbij over de feitelijke situatie informeren.

In de collegevergadering d.d. 6 juni 2006 hebben wij een positieve grondhouding aangenomen ten aanzien van het verzoek van de heer Van Rooij om een minicamping en logies en ontbijt te realiseren. Vervolgens hebben er diverse gesprekken plaatsgevonden, zijn er meerdere brieven verstuurd en verscheidene knelpunten gesignaleerd. De correspondentie ligt ter inzage in de leeskamer.

Inmiddels heeft de heer Van Rooij zijn plannen gerealiseerd zonder de benodigde vrijstellingen en vergunningen. In de collegevergadering d.d. 8 mei 2007 hebben wij ons nogmaals positief uitgesproken over de plannen van de heer Van Rooij. Daarnaast is besloten in principe medewerking te verlenen aan het opstarten van een binnenplanse (artikel 15 WRO) respectievelijk buitenplanse vrijstelling (artikel 19, lid 2 WRO) van het bestemmingsplan op basis van de Wet op de ruimtelijke ordening om zowel de minicamping als de logies en ontbijt mogelijk te maken.

Deze procedures dienen echter door de heer Van Rooij te worden aangevraagd c.q. dient hij de benodigde gegevens aan te leveren. Ook na herhaaldelijk verzoek heeft de heer Van Rooij hier geen gehoor aan gegeven.

Kort samengevat betreft het de volgende aspecten:
1. Minicamping
Aan de realisatie van een minicamping kan door middel van een binnenplanse vrijstelling (artikel 15 WRO) medewerking worden verleend mits kan worden voldaan aan de 50m grens rondom het bouwblok. Ten behoeve van de procedure benodigen wij een actuele situatietekening op schaal met daarop het bouwblok, de ligging van de kampeerplaatsen, sanitaire voorzieningen, parkeerplaatsen en de landschappelijke inpassing. Ook na herhaald verzoek, hebben wij de betreffende tekening niet ontvangen.


2. Logies en ontbijt
Aan de realisatie van logies en ontbijt kan medewerking worden verleend door middel van een artikel 19, lid 2 WRO procedure. Het is niet mogelijk vrijstelling te verlenen door middel van een binnenplanse vrijstelling. Ten behoeve van de artikel 19, lid 2 WRO procedure is de heer Van Rooij verzocht een schriftelijk verzoek en een actuele situatietekening op schaal in te dienen. Weliswaar

heeft de heer Van Rooij d.d. 5 april 2007 een tekening overhandigd echter deze is niet op schaal. Daarnaast is ten behoeve van de procedure een ruimtelijke onderbouwing benodigd. Deze zal op kosten van de heer Van Rooij door een externe, onafhankelijke partij worden opgesteld. Zowel het schriftelijk verzoek als de actuele situatietekening hebben wij tot op heden niet ontvangen.


3. Milieuvergunning
Zoals ook bij andere minicampings is gebeurd, dient ten aanzien van de nieuwe situatie de milieuvergunning te worden aangepast. Immers indien een minicamping en logies en ontbijt geëxploiteerd gaat worden, functioneert de inrichting niet meer in overeenstemming met de huidige milieuvergunning en derhalve dient de milieuvergunning te worden aangepast aan het nieuwe gebruik. Het is wettelijk verplicht de gehele vergunning voor de totale inrichting te actualiseren. Wij hebben de heer Van Rooij dan ook verzocht een herziening van de milieuvergunning aan te vragen. Zowel d.d. 16 juli 2007 als d.d. 20 juli 2007 heeft de heer Van Rooij een melding ex artikel 8.19 Wet milieubeheer ingediend. Voor zover nu kan worden bezien, kan hiermee echter niet worden volstaan.


4. Aanlegvergunning
Er is een stuk straat verhard en een parkeerterrein aangelegd. Ten behoeve hiervan is een sloot gedempt. Zowel oppervlakteverharding als het dempen van de sloot is aanlegvergunningplichtig. Wij hebben de heer Van Rooij herhaaldelijk verzocht met terugwerkende kracht een aanlegvergunning aan te vragen echter hier is tot nu toe geen gehoor aan gegeven.


5. Ontheffing in het kader van de Wet op de openluchtrecreatie (WOR) In het kader van de Wet op de openluchtrecreatie dient een ontheffing te worden verleend voor de minicamping (de aanvraag is reeds in ons bezit echter met een foutieve tekening). De ontheffing kan parallel lopen aan de eerder genoemde binnenplanse vrijstelling. Hiervoor kan de actuele situatietekening op schaal worden gebruikt indien deze ten behoeve van de binnenplanse vrijstelling wordt ingediend. Op basis van de WOR kan bovendien maar ontheffing worden verleend voor 15 kampeerplaatsen, dit in tegenstelling tot de 24 kampeerplaatsen die in de pers worden vermeld.


6. Bouwvergunning
Er dient een bouwvergunning te worden aangevraagd ten aanzien van het stukje nieuwbouw ten behoeve van de minicamping. Deze bouw is nog niet gerealiseerd, maar maakte deel uit van de plannen. De heer Van Rooij is daarnaast geadviseerd een herziene bouwvergunning aan te vragen voor de gehele nieuwbouw aangezien een en ander nu in afwijking van de verleende vergunning is gebouwd, zoals bijvoorbeeld de dakkapel.


7. Inritvergunning/ gebruiksvergunning / drank- en horecavergunning Deze vergunningen zijn genoemd als zijnde aandachtspunten bij de nadere uitwerking.

Nogmaals willen wij benadrukken dat wij positief zijn over de plannen gezien de meerwaarde voor het toeristisch-recreatieve product van de gemeente Sint-Oedenrode. Echter dient de heer Van Rooij net als ieder ander over de benodigde vrijstellingen en vergunningen te beschikken. Gezien het feit dat de heer Van Rooij geen van bovenstaande aanvragen (compleet) heeft ingediend is het niet mogelijk de benodigde procedures te starten.

Desondanks was de heer Van Rooij van plan Camping en Pensionstal `Dommeldal' d.d. 21 juli 2007 te openen (hetgeen ook is gebeurd). Derhalve zagen wij ons genoodzaakt om tot handhavend optreden over te gaan. D.d. 10 juli 2007 is een `vooraankondiging inzake toekomstig illegaal gebruik'verzonden en d.d. 19 juli 2007 een `besluit tot oplegging van een preventieve last onder dwangsom'.

Realisatie minicamping en logies en ontbijt bij de heer Van Rooij 23-07-2007

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van Sint-Oedenrode,
de secretaris, de burgemeester,

G. Veldmeijer l.s. H.W.M.A. van den Berk ­ van de Laar l.b.

Realisatie minicamping en logies en ontbijt bij de heer Van Rooij 23-07-2007