AutoRai

Opel op de IAA: ecoFLEX-initiatief en nieuwe Agila

(8/20/2007)
Opels milieubeleid bestaat gedeeltelijk uit de lancering van ecoFLEX-modellen met beperkte uitstoot in de kernmodellen van Opel. Deze autoâs combineren zuinigheid en rijplezier met een laag verbruik en beperkte CO2-emissies. Het eerste model in het Opel ecoFLEX-gamma is een Corsa 1.3 CDTi, die per kilometer slechts 119 gram CO2 uitstoot. De Corsa ecoFLEX debuteert op de IAA 2007 en is verkrijgbaar vanaf 2008.

Aardgas is nog een alternatieve brandstof. Opel biedt op dit ogenblik twee modellen die af fabriek met deze speciale, milieuvriendelijke en zuinige aandrijving worden geleverd: de Zafira CNG en Combo CNG (Compressed Natural Gas) verbruiken slechts 5,0/4,9 kg aardgas per 100 km (respectievelijk 138/133 g CO2/km). De Zafira CNG met zeven plaatsen stoot dus minder dan 20 gram CO2 per kilometer en per stoel/passagier uit.

Nieuwe Agila: sympathiek, dynamisch, flexibel


* Formaat: vijf deuren, vijf volwaardige zitplaatsen


* Functie: veelzijdig dankzij praktische details


* Design: evenwichtige proporties, opvallende lijn


* Aandrijving: twee benzinemotoren, automatische transmissie

Met vijf deuren en vijf volwaardige zitplaatsen is de nieuwe Opel Agila niet alleen even praktisch als zijn voorganger, waarvan ongeveer 440.000 exemplaren een eigenaar vonden in Europa, maar ook veel dynamischer. De kleinste Opel maakt zijn marktdebuut in de lente van 2008 en kan prat gaan op typische Opel-proporties, zachte rondingen en een opvallend profiel.

De passagiers zitten nog steeds hoog en recht maar de daklijn werd verlaagd en loopt nu in een vloeiende boog af naar achter toe. Dat draagt bij tot de luchtweerstandscoëfficiënt van 0,35, een relatief bescheiden waarde voor een auto met deze afmetingen. De stadsauto werd twintig centimeter langer, zes centimeter breder en zeven centimeter lager dan zijn voorganger.

De basismotor is net geen liter groot, telt drie cilinders met elk vier kleppen en produceert 48 kW/65 pk. De 1,2-liter viercilinder produceert 63 kW/86 pk en is voor het eerst verkrijgbaar met een automatische transmissie.

Modeljaar 2008: meer keuze, uitgebreidere uitrusting Opel gaat modeljaar 2008 in met tal van innovaties en een frisse, erg geavanceerde portfolio. De voornaamste verbeteringen zijn de aanzienlijk uitgebreide standaarduitrusting voor de Vectra en Signum (op Temptation in Nederland). Voor de 206 kW/280 pk sterke topmodellen, de Vectra OPC en Vectra Stationwagon OPC, geldt ook een uitbreiding van de toch al rijke standaarduitrusting.