Politie Haaglanden

Persberichten 20 augustus

Den Haag, 20-08-2007

Hardleerse bestuurder
Den Haag - Agenten hielden maandagmorgen 20 augustus tot twee keer toe dezelfde 31-jarige Leidenaar aan omdat hij met drank op achter het stuur zat. De eerste keer zagen surveillerende agenten de man omstreeks 03.00 uur tegen het verkeer in rijden op de Hoefkade. Omdat hij sterk naar alcohol rook, moest hij een blaastest doen. De man blies 550 ugl. De man was een beginnend bestuurder in en daarom vorderden de agenten zijn rijbewijs in. Hij kreeg een proces-verbaal en mocht om 04.00 uur het politiebureau weer verlaten. Groot was de verbazing toen agenten de man omstreeks 04.10 uur toch weer in een auto zagen rijden. De man werd opnieuw aangehouden en blies dit keer 480 ugl. Hij kreeg nogmaals een proces-verbaal: voor het rijden onder invloed en voor het rijden zonder rijbewijs. Om er zeker van te zijn dat de man niet weer in zijn auto zou stappen, hebben zij zijn autosleutel bewaard totdat de Leidenaar deze op komt halen met iemand die nog wèl een rijbewijs heeft.

'Rij jij nu maar'
Den Haag - Een 44-jarige Haagse kreeg maandagmorgen 20 augustus een proces-verbaal omdat zij met een behoorlijk alcoholpromillage achter het stuur zat. Agenten zagen de vrouw omstreeks 00.35 uur rijden op de Vaillantlaan en besloten haar te controleren omdat de koplamp van haar auto niet werkte. De vrouw stapte direct uit haar auto en stond te wankelen op haar benen. In de auto zagen de agenten een geopende fles wijn liggen en de bijrijder had een geopend blikje bier in de hand. De vrouw werd aangehouden en blies op het politiebureau maar liefst 1060 ugl. Haar rijbewijs werd ingevorderd en zij kreeg een proces-verbaal voor het rijden onder invloed. Aangezien de agenten het idee hadden dat de vrouw wellicht gewoon verder zou rijden, besloten zij te posten bij haar auto. Daar bleek niet zij, maar haar bijrijder achter het stuur te kruipen en weg te rijden. Van de bijrijder, een 36-jarige Hagenaar, was al bekend dat hij niet over een rijbewijs beschikte en de agenten hadden de man eerder op de avond met een geopend blikje bier gezien. De man werd aangehouden en blies 760 ugl. Hij kreeg een proces-verbaal voor rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs. De alcohollimiet ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders geldt strengere regelgeving, voor hen ligt de limiet op 88 ugl (= 0,2 promille).

Gemiste kans
Den Haag - Een 32-jarige Hagenaar kreeg maandagmorgen 20 augustus omstreeks 00.35 uur een proces-verbaal, nadat hij een eerdere waarschuwing van surveillerende agenten in de wind sloeg. De agenten zagen de man slingerend fietsen over het Kaapseplein en spraken de man aan. Hoewel hij duidelijk onder invloed van alcohol was, wilden zij hem matsen en gaven de man de opdracht om het restant van zijn reis lopend af te leggen. Toen de man de agenten even later al fietsend inhaalde, werd hij alsnog aangehouden. Aan het bureau blies hij 945 ugl en kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van 12 uur.

Getuigen straatroven gezocht
Den Haag - Politie Haaglanden zoekt getuigen van twee straatroven van mobiele telefoons. Allereerst liep een 19-jarige Haagse zaterdagavond 18 augustus omstreeks 23.30 uur over de Amsterdamse Veerkade, in de richting van het Oranjeplein. De vrouw liep mobiel te bellen en voelde plotseling dat haar mobiele telefoon uit haar linkerhand getrokken werd. De vrouw heeft de dader nog achtervolgd, maar kon de man niet meer inhalen. Het signalement van de man luidt: vermoedelijk van Noord-Afrikaanse afkomst, 20 tot 25 jaar oud, +/- 1m85 lang, zwart krullend kort haar. De tweede straatroof vond zondag 19 augustus plaats omstreeks 15.00 uur op de Venestraat. Daar liep een 29-jarige Haagse bellend door het winkelgebied toen een onbekende jongen de telefoon uit haar handen griste en wegrende. Dit betrof eveneens een man van vermoedelijk Noord-Afrikaanse afkomst, 18 tot 20 jaar oud, ongeveer 1m88 lang, kort zwart krullend haar. De jongen was gekleed in een zwarte broek met daarop een zwart shirt. Heeft u informatie die kan leiden tot de aanhouding van deze straatrovers, belt u dan met de recherche van Politiebureau Jan Hendrikstraat via 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met 0800-7000.

Rijden zonder rijbewijs
Den Haag - Agenten zagen op zondag 19 augustus om 17.40 uur een bromfietser rijden met een bijrijder zonder helm. Tijdens een controle bleek de 17-jarige Haagse bestuurder niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Ook was de bromfiets niet verzekerd. De bestuurder kreeg voor beide overtredingen een bekeuring.

Een dure slok te veel
Den Haag - Een 39-jarige Zoetermeerder moest wel een heel hoog bedrag betalen toen hij betrapt werd op het rijden onder invloed. Tijdens een alcoholactie op de Zoetermeerse Rijweg kwam de man positief uit de blaastest. Aan het bureau blies hij 215 ugl en bleek dat hij nog wat boetes open had staan. Inclusief zijn laatste overtreding was het totaalbedrag ¤ 513,38. Toen de man dit hele bedrag had afgerekend, kon hij weer naar huis.

Neppistool op agenten gericht, jongen vast.
Den Haag - Een 17-jarige jongen uit Leiderdorp begreep 18 augustus om 00.30 uur niet dat hij aangehouden werd door agenten. Politieagenten zagen hem op de Strandweg lopen met een pistool in zijn hand en zagen ook dat hij dat pistool doorlaadde. Toen de agenten hem aanspraken richtte hij het wapen op één van de agenten. Deze trok zijn dienstwapen. De Leidenaar vond het allemaal nogal grappig, draaide zich om en liep door. De agenten hielden de jongen aan. Aan het bureau bleek het te gaan om een neppistool. De nepper was niet van een echt pistool te onderscheiden. Het leek zoveel op een echt pistool dat het bij zich hebben van een zodanig pistool verboden is. Aan het bureau toonde de Leidenaar niet veel begrip voor het gebeurde. Hem hangt mogelijk een taakstraf van 30 uur boven het hoofd.

Oplettende getuige, fietsendief gepakt
Rijswijk - Een oplettende getuige zag 19 augustus om 17.40 uur dat er een fiets gestolen werd door twee mannen uit de fietsenstalling op het Eisenhouwerplein. Doordat de getuige een goed signalement doorgaf konden de agenten na een korte achtervolging één van de fietsendieven aanhouden op de Idenburglaan. Het bleek te gaan om een 20-jarige man uit Den Haag. De andere verdachte is nog voortvluchtig. De Hagenaar zit vast.

Voorkom diefstal kentekenplaten: gebruik popnagels Rijswijk - De politie registreerde dit jaar in Rijswijk al 45 gevallen van gestolen kentekenplaten. Tegenwoordig worden kentekenplaten met een handig kliksysteem bevestigd. Helaas houdt dit ook in dat ze door dieven makkelijk te verwijderen zijn. Daarom adviseert de politie de kentekenplaten van uw auto te bevestigen met popnagels. Dit zijn schroeven die maar één kant op draaien. Zo voorkomt u diefstal van uw kentekenplaten. Gestolen kentekenplaten worden vaak in combinatie met gestolen auto's ingezet bij criminele activiteiten.

Met neefje (3) achterop gestolen brommer
Delft - Agenten zagen zondag 19 augustus om 15.30 uur op de Hof van Delftlaan een scooter rijden met daarop een bestuurder zonder helm en een klein jongetje achterop. De bestuurder kon geen identificatie tonen en was niet de eigenaar van de scooter. Toen de agenten de eigenaar van de scooter belden, verklaarde hij dat zijn scooter ter reparatie bij een wielerzaak stond. Hierop hielden de agenten de 15-jarige bestuurder uit Den Haag aan. Later werd duidelijk dat hij samen met een 16-jarige Hagenaar de scooter gestolen had. De agenten hielden hem ook aan. De 15-jarige kreeg ook nog twee boetes: voor het rijden zonder rijbewijs en zonder helm.

Drie kwartjes te weinig
Delft - Beveiligsmedewekers van een supermarkt aan de Griegstraat betrapten zondag 19 augustus om 16.45 uur een 46-jarige Delftenaar op diefstal van een blikje bier ter waarde van ¤0,75. Op het politiebureau bleek de man nog twee andere boetes voor een totaal bedrag van ¤285,- open te hebben staan.

Verkeerde BOB-keus
Delft - Na afloop van een feest op de Tanthofdreef, lieten acht mannen in een busje zich rijden door een beschonken bestuurder. Agenten ontdekten tijdens een alcoholcontrole op 20 augustus om 00.30 uur op de Schieweg dat de 26-jarige chauffeur uit Rotterdam te veel gedronken had. Hij blies 305 ugl. Daarbij bleek bij verdere controle de man niet in het bezit van een geldig rijbewijs. De Rotterdammer kreeg een proces-verbaal en zijn acht passagiers moesten ander vervoer naar huis zoeken. De grens voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl. Voor beginnend bestuurders geldt strengere wetgeving: voor hen ligt de grens op 88 ugl.

Mannen veroorzaken overlast
Delft - De politie reageerde zondag 19 augustus om 19.15 uur op een melding van overlast op de Kanaalweg. Daar troffen zij een aantal mannen onder invloed van alcohol. Ze beledigden de agenten en uiteindelijk hielden ze twee mannen (42 en 37 jaar uit Delft) aan. De 42-jarige man haalde uit in de richting van de agenten en dwong zo de agenten pepperspray te gebruiken.

Heel erg dronken
Zoetermeer - Een getuige belde 20 augustus rond 02.15 uur de politie omdat hij op de A12 een automobilist zag rijden die de hele rijbaan nodig had. Politieagenten probeerden via hun stopbord en extra verlichting de aandacht van de bestuurder te trekken. Bij de afrit Bleiswijk kon een agent, toen de automobilist ongeveer 20 km/u reed, de deur opentrekken en de sleutel uit het contact halen. De automobilist, een 39-jarige man uit Amsterdam gedroeg zich nogal recalcitrant en weigerde iedere medewerking. De Amsterdammer weigerde aan het bureau ook mee te werken aan de ademanalyse, hetgeen direct een proces-verbaal opleverde. Uiteindelijk kreeg de man meerdere processen-verbaal, werd zijn rijbewijs ingevorderd en kreeg hij een rijverbod.

Boem is ho
Zoetermeer - Politieagenten die 19 augustus om 18.30 uur naar een aanrijding op de Edisonstraat gestuurd werden, lieten de bestuurders blazen. Eén van de automobilisten, een 68-jarige man uit Zoetermeer, blies 230 ugl. De limiet is 220 ugl. De automobilist kreeg een proces-verbaal. Bij de aanrijding raakten de voertuigen zwaar beschadigd.

Opgepakt voor vernieling fietsen
Zoetermeer - Drie jongens in de leeftijd van 13 en 15 jaar uit Zoetermeer en Hellevoetsluis zijn 19 augustus om 18.45 uur betrapt toen zij op de Willem Dreeslaan fietsen vernielden. Een getuige belde de politie. Twee van de jongens bekenden de fietsen te hebben vernield en konden, nadat hun ouders toestemming hadden gegeven, met een Haltverwijzing naar huis.