Universiteit van Tilburg

20 augustus 2007

Maurice Adams hoogleraar Encyclopedie van het Recht

Expert recht en democratie, reguleringsvraagstukken naar Tilburg

Met ingang van 1 september is prof. mr. dr. Maurice Adams benoemd tot hoogleraar Encyclopedie van het Recht aan de Universiteit van Tilburg. Aan de hand van concrete onderwerpen zoals de regelgeving rond euthanasie, gaat hij zich onder meer richten op rechtsvergelijkende en methodologische vraagstukken.

Adams publiceerde onlangs het boek Recht en democratie ter discussie, waarin hij de vraag beantwoordt hoe het recht zijn rol als ordende en paciferende factor nog kan vervullen in een samenleving met een grote diversiteit aan levenbeschouwingen, culturen en machtscentra. In Belgie, maar ook in Groot-Brittannie, adviseerde hij politici met betrekking tot de regulering van euthanasie. Zijn meer abstracte theorievorming baseert hij altijd op concrete juridische vraagstukken. "In die zin heb ik me altijd in de eerste plaats een echte jurist gevoeld", zegt Adams. Een van de redenen dat hij voor de Universiteit van Tilburg koos, is dat de universiteit haar maatschappelijke opdracht niet uit het oog verliest. Adams wordt aangesteld bij zowel het Departement Encyclopedie en Rechtsgeschiedenis als de Onderzoekschool van de Faculteit Rechtswetenschappen. De Onderzoekschool, die de Research Master in Law verzorgt, zal hij verder helpen uitbreiden.

Prof. mr. dr. Maurice Adams (1964, Hunsel) studeerde rechten aan de Universiteiten van Maastricht, Leuven en Oxford. Na zijn afstuderen werkte hij als onderzoeker aan de KU Leuven en de Universiteit Antwerpen. In 1997 promoveerde hij in Leuven, waarna hij meteen in Antwerpen werd benoemd op de leerstoel voor Grondslagen van het Recht. Daarnaast vervulde hij veel bestuurlijke functies, waaronder directeur van de onderzoekschool van de Faculteit Rechten te Antwerpen, en is hij hoofdredacteur van het vaktijdschrift Rechtsfilosofie en Rechtstheorie. Vanaf 1 september zal hij tevens in deeltijd (15%) hoogleraar Rechtsvergelijking blijven aan de Universiteit Antwerpen.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Corine Schouten, persvoorlichter UvT, tel. 013 - 466 2993, e-mail c.h.schouten@uvt.nl. Meer persberichten van de UvT vindt u op www.uvt.nl/persberichten/. Voor informatie over wetenschappers van de UvT, zie www.uvt.nl/webwijs/.