Universiteit van Tilburg

20 augustus 2007

Nieuw onderzoek naar risicodeling generaties in pensioenfondsen

Eduard Ponds hoogleraar Economie van Collectieve Pensioencontracten

Eduard Ponds wordt per 1 september benoemd tot bijzonder hoogleraar Economie van Collectieve Pensioencontracten aan de Universiteit van Tilburg. Hij gaat onderzoeken hoe pensioenfondsen zouden kunnen inspelen op de uiteenlopende behoeften van jongere en oudere deelnemers. De leerstoel wordt gefinancierd door het pensioenfonds ABP en Netspar.

Hoe toekomstvast zijn de bestaande pensioencontracten? Het risicobeheer van de pensioenfondsen staat steeds meer onder druk. Strengere eisen aan transparantie, een toenemende rijping van de fondsen en meer regelgeving zouden een nieuwe invulling van de risicodeling tussen generaties kunnen vereisen. De pensioenopbouw wordt bovendien steeds meer geplaatst in de context van een optimale financiële planning gedurende de levensloop. Eduard Ponds, die bij ABP werkzaam is als coördinator Strategie bij de directie Algemeen Financieel Beleid, gaat tijdens als hoogleraar in Tilburg onderzoeken hoe collectieve pensioencontracten kunnen worden vernieuwd in het licht van deze problematiek. Doel is pensioenproducten te ontwikkelen voor verschillende levensfasen, met behoud van de voordelen van collectiviteit en risicodeling. De leerstoel is ondergebracht bij Netspar, het Network for Studies on Pension, Aging and Retirement onder leiding van onder anderen prof. Lans Bovenberg, en bij het Departement Economie van de Universiteit van Tilburg.

Dr. Eduard H.M. Ponds (1958, Lievelde) studeerde Algemene Economie aan de Universiteit van Tilburg. Na zijn studie werkte hij acht jaar als universitair docent aan de Faculteit Economische Wetenschappen van de Open Universiteit. Vanaf 1995 werkte hij bij het ABP, achtereenvolgens als actuaris Vermogensbeheer, senior researcher en coördinator Strategie bij de directie Algemeen Financieel Beleid. Tevens bleef hij doceren, onder meer aan de Universiteit van Tilburg, de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit. Na 1 september zal hij ook bij ABP blijven werken.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Margreet Punt, Communications Officer Netspar, tel. 013 - 466 8223, e-mail m.punt@uvt.nl. Meer persberichten van de UvT vindt u op www.uvt.nl/persberichten/. Voor informatie over wetenschappers van de UvT, zie www.uvt.nl/webwijs/.