Ingezonden persbericht


Persbericht

Wachtwoordellende neemt verder toe

~ IT-gebruikers in Benelux moeten meer wachtwoorden onthouden ~

Vianen, 20 augustus 2007 - Eenderde van de zakelijke IT-gebruikers in de Benelux heeft in 2007 meer wachtwoorden om te onthouden dan in 2006. Iets meer dan de helft meldt dat het aantal wachtwoorden gelijk is gebleven, terwijl slechts 12% een daling rapporteert. Dat blijkt uit cijfers van Citrix Systems, de marktleider op het gebied van application delivery infrastructure.

Citrix Systems ondervroeg 347 zakelijke computergebruikers, waarvan 242 uit Nederland en 105 uit België en Luxemburg, over het wachtwoordbeleid in hun organisatie. Daaruit kwam naar voren dat bijna driekwart van de gebruikers meer dan 3 wachtwoorden moet onthouden om toegang te krijgen tot zakelijke applicaties. Bij 19% van de Nederlandse en 24% van de Belux-organisaties kwam het aantal wachtwoorden zelfs uit op 6 tot 10.

"Het is zorgwekkend om te zien dat de wachtwoorden-wirwar alleen maar lijkt toe te nemen", aldus Rob van der Hoeven, area vice president bij Citrix Systems Benelux. "Dit is funest voor de productiviteit: bij grote organisaties hebben sommige IT'ers een dagtaak aan het helpen van gebruikers die wachtwoorden verloren zijn. Ook de beveiliging komt in het geding, omdat mensen noodgedwongen papieren lijstjes met wachtwoorden gaan maken."

Eén wachtwoord: een utopie?
Er bestaan al enige tijd IT-systemen die de wachtwoordenproblematiek uit handen van de gebruiker nemen, maar het onderzoek wijst uit dat deze zogeheten Single Sign-On software nog weinig gebruikt wordt: slechts 11% van de Nederlandse respondenten en 10% van de deelnemers uit België en Luxemburg heeft momenteel genoeg aan een enkel wachtwoord.

"Het komt zelfs regelmatig voor dat werknemers sommige applicaties helemaal niet meer gebruiken omdat ze hun wachtwoord kwijt zijn en geen zin of tijd hebben om het opnieuw aan te vragen. Dat is natuurlijk weggegooid geld. Met andere woorden, het is hoog tijd dat organisaties de consequenties van een overdaad aan wachtwoorden onderkennen en gepaste maatregelen nemen", besluit Van der Hoeven.

(321 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over Citrix
Citrix Systems, Inc. (Nasdaq: CTXS) is wereldwijd marktleider en de meest vertrouwde naam op het gebied van application delivery infrastructure. Meer dan 180.000 organisaties wereldwijd vertrouwen op Citrix om elke gebruiker optimaal toegang te bieden tot elke applicatie, met de beste prestaties, het hoogste beveiligingsniveau en de laagste kostprijs. De complete Fortune 100 en 98% van de Fortune Global 500 maakt gebruik van Citrix, alsmede honderdduizenden kleine bedrijven en particulieren. Citrix heeft ongeveer 6.200 verkoop- en alliantiepartners in meer dan 100 landen. In 2006 behaalde Citrix een omzet van $1,1 miljard. Kijk voor meer informatie op www.citrix.com

Voor meer persinformatie kunt u contact opnemen met: Cathelijne van den Bosch van LEWIS
Tel: +31 (0)40 235 46 00
E-mail: cathelijnev@lewispr.com

Nienke Schipper-Pauw van Citrix Systems
Tel: +31 (0)347 324 845
E-mail: nienke.schipper@eu.citrix.com
http://www.citrix.com

LEWIS - Global Public Relations

Hoevenweg 29
5652 AW Eindhoven
Nederland

Tel: +31 40 235 46 00
Fax: +31 40 235 46 01
Web: www.lewispr.com
Agency blog: www.lewis360.com