GGD Noord- en Midden-Limburg


Gezondheidsspeerpunten jeugd

20-8-2007

Start gezondheidsspeerpunten voor jeugd

Gemeenten in Noord- en Midden-Limburg bepaalden samen met Jeugdgezondheidszorg (GGD Noord- en Midden-Limburg en thuiszorg) een aantal thema's die in de periode 2008 tot 2011 extra aandacht krijgen. Drie belangrijke speerpunten voor jeugd, namelijk overgewicht, alcoholconsumptie en psychosociale problematiek, maken nu al een goede start!

Alcohol

Kinderen drinken op steeds jongere leeftijd steeds meer en steeds vaker alcohol. Meer dan de helft van de 10- tot 12- jarige kinderen heeft wel eens gedronken. In de leeftijd van 12 tot 14 jaar is 60% wel eens dronken geweest. Het binge-drinken (het drinken van grote hoeveelheden in één keer) in de leeftijdsgroep van 12 tot 16 jaar, neemt sterk toe. Steeds vaker komen jonge kinderen met een alcoholvergiftiging op de eerste hulp terecht. Drinken op jonge leeftijd brengt behoorlijk wat gezondheidsrisico's met zich mee. Korte termijnrisico's zijn bijvoorbeeld agressief gedrag of onveilig vrijen, lange termijnrisico's zijn hersenbeschadigingen. Het is daarom belangrijk op een verantwoorde manier met drank om te gaan. Ouders van 12.000 kinderen in de leeftijd van 12 en 14 jaar krijgen een voorlichtingsbrief om hen bewust te maken van het feit dat ze meer invloed op het drinkgedrag van hun kind hebben dan ze zelf denken. Verbieden werkt! De boodschap luidt: "Voorkom alcoholschade bij uw opgroeiende kind. Stel alcoholgebruik zo lang mogelijk uit, tenminste tot 16 jaar." De GGD is niet de enige die aandacht vraagt voor het alcoholgebruik bij de jongeren. De samenwerking met de GGZ Noord- en Midden-Limburg wordt hier nadrukkelijk opgezocht.

Overgewicht

Er komen steeds meer kinderen met overgewicht. In 2006 is 12,8% van de 5-jarige meisjes en 8,2% van de 5-jarige jongens in Noord-en Midden-Limburg te zwaar. Van de 14-jarigen is dat 15,3% van de meisjes en 14% van de jongens. De GGD start een onderzoek om kinderen met overgewicht op te sporen, te motiveren om meer te gaan bewegen en minder en gezonder te gaan eten. In dat proces worden de kinderen gevolgd door de GGD. Met vragenlijsten en interviews voor ouders van 5-jarige kinderen wordt de groei, ontwikkeling en gezondheid van kinderen in kaart gebracht. De methodiek van vragenlijsten en interviews is ontwikkeld door de Erasmus Universiteit en de Vrije Universiteit. De gegevens die uit de ingevulde vragenlijsten naar voren komen geven informatie over de invloed van de leefstijl en de omgeving van het kind (bijvoorbeeld voeding, bewegen, computerspelletjes en tv kijken) op overgewicht. Zo kan het kind structureel geholpen worden bij de problemen die ontstaan door overgewicht.

Psychosociale problemen

De afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD gebruikt sinds kort een nieuw ontwikkelde vragenlijst met het doel vroegtijdig problemen bij jongeren op te sporen. De vragenlijst wordt internationaal gebruikt. Bij het onderzoek in de bovenbouw krijgen ouders van alle kinderen rond de 12 jaar vragen voorgelegd over de aanwezigheid van psychosociale problemen, de invloed van de problemen op het dagelijks functioneren van het kind en desterke kanten van het kind. De resultaten uit de afgenomen vragenlijst leiden sneller dan voorheen en gericht tot het aanbieden van de juiste hulp aan het betreffende kind als dat nodig is.