Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Publiekscampagne Kwalificatieplicht van start

Persbericht | 20-08-2007 | Directie Communicatie

Op maandag 20 augustus hebben staatssecretaris Marja van Bijsterveldt en Jörgen Raymann het startschot gegeven voor de campagne 'Jij moet verder leren dan je neus lang is'. Zij deden dit in perscentrum Nieuwspoort.

De campagne is opgezet naar aanleiding van de kwalificatieplicht, een aanpassing van de leerplichtwet. Vanaf 1 augustus geldt namelijk dat leerlingen tot hun 18e verjaardag moeten doorleren, tenzij ze al een havo-, vwo- of mbo2-diploma hebben. Met de invoering van deze kwalificatieplicht verwacht het kabinet dat 19.000 extra leerlingen een mbo2-, havo- of vwo-diploma (de zogenaamde startkwalificatie) zullen behalen.

Staatssecretaris van Bijsterveldt: 'Met een diploma heb je als jongere meer kans op het krijgen en het houden van een baan. Op dit moment zijn er nog steeds teveel jongeren die zonder startkwalificatie van school gaan. De campagne helpt deze vorm van schooluitval tegen te gaan. Juist omdat we elke jongere hard nodig hebben voor de toekomst!'

De kwalificatieplicht hoeft niet meteen te betekenen dat de leerling vijf dagen per week in de schoolbanken zit. Het is ook mogelijk om met combinaties van leren en werken aan de kwalificatieplicht te voldoen, zoals de beroepsbegeleidende leerweg in het mbo.

Meer informatie


* website Verder leren dan je neus lang is
* informatie voor de pers