Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


20 aug 2007

PCA neemt maatregelen tegen overvallen

Het Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam-Amstelland (PCA) heeft een aantal maatregelen genomen naar aanleiding van de gewelddadige overvallen van de afgelopen maanden in de regio Amsterdam.

Uit een analyse van de ontwikkelingen in de regio Amsterdam-Amstelland blijkt dat vooral kleine ondernemers slachtoffer worden van overvallen. Met name avondwinkels, tabakzaken, videotheken en kleine restaurants en snackbars zijn kwetsbaar. Deze ondernemers blijken de mogelijkheden onvoldoende te benutten om de veiligheid te verbeteren en daarmee het risico op overvallen te beperken.

Het PCA brengt een aantal maatregelen die ondernemers zelf kunnen treffen opnieuw onder de aandacht, zoals cameratoezicht, winkelverboden, deelname aan KVO- en KVU-trajecten, enzovoort. Het PCA spant zich in om maatregelen en instrumenten om de veiligheid in ondernemingen te verbeteren beter betaalbaar te maken. Daarnaast zijn er maatregelen voor specifieke branches die door afzonderlijke partijen binnen het PCA gestimuleerd worden.