Veilig Amsterdam


Dagelijks Bestuur wil speelstraat in Potgieterstraat

Stadsdeelkantoor Oud-West

20 augustus 2007

Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Oud-West kiest ervoor de Potgieterstraat in te richten als speelstraat. Dit voorstel is mede op basis van een enquête onder buurtbewoners tot stand gekomen. Het Dagelijks Bestuur stelt voor om een deel van de straat af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer, en hier een ontmoetingsplek met groen en speeltoestellen te creëren.Â
Â
Portefeuillehouder Werner Toonk (Verkeer): "De buurt krijgt zo een mooiere straat, waar kinderen veilig kunnen spelen. De straat blijft bereikbaar voor fietsers en voor nood- en hulpdiensten. Ondernemers kunnen hun bedrijf nog steeds bevoorraden. En belangrijk natuurlijk: het merendeel van de buurtbewoners vindt het een goed idee". Met dit voorstel geeft het DB uitvoering aan de opdracht in het programmakkoord om een speelstraat te realiseren.

De Potgieterstraat is toe aan een opknapbeurt, hetgeen de mogelijkheid biedt er een speelstraat te maken. Het DB vindt de Potgieterstraat (het deel tussen de Bilderdijkstraat en de Da Costakade) hiervoor geschikt omdat het één van de bredere woonstraten in het stadsdeel is. Ook hoeven er slechts 10 parkeerplaatsen worden opgeheven, die worden gecompenseerd in de ondergrondse parkeergarage Furore (opening eind dit jaar).

Stadsdeel Oud-West heeft buurtbewoners eind mei in de vorm van een schriftelijke enquête en een eerste ontwerp gevraagd naar hun mening over het inrichten van de Potgieterstraat als speelstraat. Dit draagvlakonderzoek is op verzoek van de stadsdeelraad uitgevoerd. Er zijn 2.500 enquêtes verspreid onder inwoners van de Da Costabuurt, waarvan er 364 zijn geretourneerd. Een ruime meerderheid van 85% van de respondenten is positief over een speelstraat in de Potgieterstraat. Van de respondenten woonachtig in de Potgieterstraat is 57% positief gestemd.

Tijdens een inspraakavond in juni 2006 over het opknappen van de Potgieterstraat, kwam de behoefte onder bewoners naar meer speelruimte naar voren. Het stadsdeel heeft naar aanleiding hiervan de mogelijkheid voor het inrichten van de Potgieterstraat als speelstraat onderzocht. Een ontwerpgroep, samengesteld uit bewoners, heeft een eerste ontwerp gemaakt.

De deelraad bespreekt op 11 september het voorstel om de Potgieterstraat aan te wijzen als speelstraat.