Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 20 augustus 2007 1 Ons kenmerk Uw kenmerk IVW/07JU000521 - Onderwerp
Toezegging aan de Tweede Kamer

Geachte voorzitter,

Naar aanleiding van de beantwoording van de kamervragen (TK 2050619250) van de leden Roefs en Kruijsen over de sloop van wrakken in de Noordzee, heb ik toegezegd u te informeren over de uitkomst naar het onderzoek inzake de scheepsramp met het Nederlandse vissersvaartuig `Wilhelmina' HD 147 op 10 juni 2006. De Raad voor de Scheepvaart heeft het onderzoek afgerond en uitspraak gedaan in deze zaak. De uitspraak is opgenomen als bijlage bij deze brief. De Raad voor de Scheepvaart doet onderzoek naar scheepsrampen ter lering en onderzoekt of er in tuchtrechtelijke zin sprake is van schuld. De Inspectie Verkeer en Waterstaat, Toezichteenheid Zeevaart heeft het vooronderzoek uitgevoerd.

Oorzaak scheepsramp
De Raad voor de Scheepvaart geeft aan dat het oneigenlijk gebruik van het schip, onvoldoende kennis van de uit te voeren werkzaamheden en het hierbij te gebruiken materiaal, en het verkeerd interpreteren van de stabiliteit ten grondslag liggen aan deze ramp.

Tuchtrechtelijke maatregel
De Raad voor de Scheepvaart concludeert dat de ramp geheel te wijten is aan het handelen van de schipper. De schipper had met zijn visserschip nooit aan deze bergingsactie mogen beginnen, aangezien het schip hiervoor niet was bestemd. Echter gezien de tragische gevolgen van deze ramp, het verlies van zijn broer en zijn schip, acht de Raad voor de Scheepvaart, evenals de Inspecteur van de Inspectie Verkeer en Waterstaat, het nemen van een maatregel van tucht niet meer aangewezen. Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 - 351 6171 Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 - 351 7895

bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

IVW/07JU000521

Lering
Volgens de Raad voor de Scheepvaart is het bergen van zware objecten uit zee, werk dat alleen voor specialisten met adequaat materiaal veilig kan worden uitgevoerd. Men dient hiervoor tevens alleen schepen te gebruiken die voor dergelijke werkzaamheden zijn toegerust.

Actie Inspectie Verkeer en Waterstaat
De Inspectie zal de uitspraak actief onder de aandacht brengen aan de visserijsector.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

mw. J.C. Huizinga-Heringa


---