Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 20 augustus 2007

Afsluiting tournee Parade 2007

Parade: genoeg om over na te denken

Serieuzer en minder kermis

Gisteravond heeft de Parade tijdens het Gala haar zomertour van 2007 afgesloten. In totaal hebben 250.000 duizend bezoekers het festival bezocht met op 10 augustus in Amsterdam een bezoekersaantal van 13.700; de drukste dag in de 17-jarige geschiedenis van de Parade. In de vier grootste steden van Nederland hebben bezoekers genoten van de Parade in al haar facetten. Voorstellingen met koptelefoon, film, live muziek, dans, literatuur, monologen, semi-akoestische popmuziek, mime, muziektheater en cabaret, de zomer op de Parade was iedere dag anders.

Pittige onderwerpen
Een belangrijke verschuiving is de overname van de artistieke leiding door Nicole van Vessum. Samen met Ray van Santen bepaalt Van Vessum de volledige programmering. De toon is serieuzer, er is minder theatrale kermis en wederom is er veel ruimte voor jong talent. In dit seizoen hebben gerenommeerde en nieuwe artiesten van verschillende disciplines elkaar gevonden in bijzondere voorstellingen. Vele jonge theatermakers betraden dit jaar voor het eerst de Parade, zoals Laura van Dolron, welke met een monoloog zonder decor en belichting de Paradebezoekers betrekt en laat nadenken over de maatschappij, over nobele leugens en vuile eerlijkheid. Een pittig onderwerp voor op de Parade. Van Houts en De Ket, oudgedienden van de Parade, verlaten na tien jaar het festival om plaats te maken voor jonge makers.

Een paar schoenen
Tijdens het gala gisteravond is de De Mus 2007, de prijs voor de beste Parade-voorstelling, uitgereikt door de burgemeester van Amsterdam Job Cohen. De winnaar is de voorstelling die op een vernieuwende wijze ontroert, verrast, energie geeft en ook doet terugdenken aan vroeger zonder daar al te veel woorden aan vuil te maken: Tucht van Carver Special Edition. Het uiterlijk van De Mus is altijd uniek. Dit jaar heeft de Parade een paar schoenen, ontworpen door Jan Jansen welke hij schonk tijdens de opening in Rotterdam, overhandigd aan de acteurs en regisseur Beppie Melissen.

Film en architectuur
Ook het Lightbuilding, i.s.m. de Volkskrant en het Nederlands Film Festival is nieuw op de Parade. Twintig jonge filmmakers hebben korte films gemaakt en verschillende verslaggevers van CJP hebben uit al deze films een winnaar gekozen; Alain Friederichs met Façade. De prijs voor de beste filmmaker is een masterclass bij het Nederlands Film Festival. Voor volgend jaar wil de Parade onder andere de discipline architectuur betrekken door een intensere samenwerking met het Nederlands Architectuur Instituut in Rotterdam. En omdat Rotterdam samen met Amsterdam de belangrijkste culturele stad van Nederland is, breidt de Parade ook volgend jaar het aantal tenten en voorstellingen uit in deze stad.

Tournee Parade 2008:
19 juni - 29 juni Rotterdam, Museumpark (in en rondom het NAi)
4 - 13 juli Den Haag, Westbroekpark 18 - 27 juli Utrecht, Moreelsepark
1 - 17 augustus Amsterdam, Martin Luther Kingpark

Waterval 2007
24 augustus - 2 september Amsterdam Nieuw West

Winterparade 2007 / 2008:

5 december - 5 januari Amsterdam, Westergasfabriek

Aan de redactie:
Voor meer informatie, de programmakrant en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Mobile Arts
Eefje Colsen / Matthijs van Burg
Weverssingel 36
3811 GK Amersfoort

E. eefje@mobilearts.nl 06 - 26710661 E. matthijs@mobilearts.nl 06 - 43078711
W. www.deparade.nl

Directie en management van Mobile Arts zijn beschikbaar voor interviews. Wij verzoeken u vriendelijk bij publicatie contact met ons op te nemen. Bij voorbaat dank.

De Parade komt voort uit de Boulevard of Broken Dreams en wordt geproduceerd door Mobile Arts. Parade Rotterdam maakt onderdeel uit van de Rotterdamse Zomerfestivals.