AutoRai

Peugeot wint opnieuw in Le Mans Series

(8/20/2007)

Na vier wedstrijden in de Le Mans Series is de Peugeot 908 HDi FAP nog ongeslagen. Op het beroemde circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen behaalde de Portugees/Franse combinatie Pedro Lamy en Stéphane Sarrazin voor het Franse team de vierde overwinning op rij in de reeks van lange-afstandsraces binnen. De tweede diesel van het team, bestuurd door de Spanjaard Marc Gené en de Fransman Nicolas Minassian, viel uit als gevolg van problemen met de wielophanging.

De kwalificatietraining leverde het gebruikelijke beeld op: wederom bezetten beide Peugeots de eerste startrij, met de vierde achtereenvolgende pole-position voor Gené en Minassian. De Fransman reed de pole-tijd van 2.00,105 minuten op het 7,004 kilometer lange Grand Prix-circuit, waarmee de âmagischeâ grens van twee minuten dus nog steeds intact bleef. Stéphane Sarrazin reed in de zusterauto een tijd van 2.00,557 minuten.

In het eerste uur van de wedstrijd moest Gené de andere Peugeot voor laten gaan, nadat de Spanjaard veelvuldig te maken had met wegliggingproblemen. Die werden zelfs zo ernstig, dat Gené al na 18 ronden noodgedwongen de pits opzocht voor reparatie. Tot twee keer toe wisselden de technici van het team de ophanging van de achterwielen, omdat werd vermoed dat het probleem werd veroorzaakt door de wiellagers. De inspanningen boden echter geen soelaas, zodat de équipe na 32 ronden officieel de strijd moest staken.

Wisselende weersomstandigheden
Zoals zovaak in Spa-Francorchamps werd de wedstrijd voor een groot deel gekenmerkt door sterk wisselende weersomstandigheden. Buien en opklaringen wisselden elkaar af. Door aanrijdingen en andere incidenten moest de race enkele malen worden geneutraliseerd, waarop het veld zijn ronden draaide achter de safety car. In de laatste anderhalf uur regende het opnieuw enige tijd, maar de regen was niet hard genoeg om het wisselen van profielloze slicks op regenbanden noodzakelijk te maken. De teams die de gok hadden gewaagd om op slicks te blijven rijden, hadden duidelijk de betere keuze gemaakt.

Lamy en Sarrazin rijden zege veilig naar huis
Pedro Lamy en Stéphane Sarrazin reden zonder problemen hun derde seizoenszege op rij naar huis. Na 143 ronden oftewel dik 1001 kilometer had het duo een voorsprong van twee ronden op de Franse combinatie Collard/Boullion, die als beste team met een auto met benzinemotor eindigde. Met het succes doen Lamy en Sarrazin tevens een flinke stap op weg naar de rijderstitel. Het Team Peugeot Total met het startnummer 8 verstevigde bovendien zijn voorsprong in de tussenstand van het teamklassement. Er staan dit seizoen nog twee wedstrijden voor de Le Mans Series op het programma.