Aantal daklozen daalt, aanpak zwerfjongeren nodig

20/08/2007 14:50



Federatie Opvang



Uit de cijfers van het Leger des Heils en peilingen van de Federatie Opvang blijkt dat er een daling is van het aantal dak- en thuislozen. Deze daling van het aantal dak- en thuislozen is een positieve tendens die echter alleen maar kan doorzetten bij voldoende geld voor intensieve begeleiding vanaf de straat tot in de nieuwe woning. Ernstige knelpunten blijven bestaan bij de aanpak van zwerfjongeren.

De Federatie Opvang constateert dat het aantal aanmeldingen bij de dag- en nachtopvang bij vooral de grote steden afneemt. Het Rijk en de grote steden hebben aparte afspraken gemaakt om het aantal daklozen terug te dringen. De inspanningen van gemeenten, opvanginstellingen en ketenpartners lijken te leiden tot eerste goede resultaten. Het aantal daklozen wordt geschat op 50.000.

Voldoende geld is nodig om te voorkomen dat er weer mensen op straat terechtkomen, zo moet bijvoorbeeld preventie van dakloosheid onder jongeren en ex-gedetineerden meer prioriteit krijgen. Er kan dus niet bezuinigd worden op de AWBZ.

De opvang en begeleiding van specifieke groepen dak- en thuislozen is nog verre van goed geregeld. Er zijn tussen de 5.000 en 10.000 zwerfjongeren in Nederland. Slechts 1 op de 10 jongeren vindt nu een plek. De leeftijd van deze jongeren loopt uiteen van 15 tot 25 jaar. Deze groep heeft nog nauwelijks baat bij de nieuwe aanpak.

Er dient passende opvang te komen voor deze zwerfjongeren. Ook is er nog geen sprake van een sluitende ketenaanpak - preventie, signalering, opvang, begeleiding en nazorg. Extra investeringen zijn hierbij nodig.