Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen leden Wilders en Van Roon over gelukwensen van de voorzitter van de Europese Commissie voor de islamitische overwinning van de AK-partij in Turkije (http://www.minbuza.nl:80/nl/actueel/brievenparlement,2007/08/Beantwoording-vragen-leden-Wilders-en-Van-Roon-ove.html) 20-08-2007 |

Samenvatting:

Inhoud:

Graag bieden wij u hierbij, mede namens de minister-president, minister van Algemene Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Wilders en Van Roon over gelukwensen van de voorzitter van de Europese Commissie voor de islamitische overwinning van de AK-partij in Turkije. Deze vragen werden ingezonden op 27 juli 2007 met kenmerk 2060721980.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

De staatssecretaris voor Europese Zaken,
Drs. F.C.G.M. Timmermans

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken en de heer Timmermans, staatssecretaris van Europese Zaken, mede namens de minister-president, minister van Algemene Zaken, op vragen van de leden Wilders en De Roon (PVV) over gelukwensen van de voorzitter van de Europese Commissie voor de islamitische overwinning van de AK-partij in Turkije.

Vraag 1
Klopt het dat de Eurocommissaris voor uitbreiding van de Europese Unie (EU), Olli Rehn, de overwinning van de islamitisch-conservatieve AK-partij in Turkije heeft 'verwelkomd' en dat de voorzitter van de Europese Commissie (Barroso) de Turkse premier heeft gefeliciteerd met deze 'zege'?

Antwoord
Eurocommissaris Rehn heeft in zijn verklaring de verkiezingen in Turkije verwelkomd die vrij, eerlijk, vreedzaam en volgens democratische maatstaven zijn verlopen.

Vraag 2
Deelt u de mening dat het een schande is dat de EU zich verheugd toont over de politieke opkomst van de islam in een land dat officieel kandidaat is voor toetreding tot de EU? Zo neen, waarom niet?

Vraag 3
Gaat u aan de voorzitter van de Europese Commissie laten weten dat u deze gelukwensen en vreugde-uitingen betreurt en daar afstand van neemt? Stuurt u daarvan ook een afschrift aan de Turkse premier? Zo neen, waarom niet?

Vraag 4
Deelt u de mening, dat de voorzitter van de Europese Commissie hiermee heeft gehandeld in strijd met de belangen van onze joods-christelijke beschaving en zo snel mogelijk vervangen moet worden door iemand die de gevaren van de politieke overwinning van de islam aan de grenzen van Europa wel scherp inziet? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wat gaat u doen om dit te bevorderen?

Vraag 5
Deelt u de mening, dat deze politieke islamitische overwinning een goede reden is om de onderhandelingen met Turkije over toetreding van dat land tot de EU, onmiddellijk te beëindigen? Zo neen, waarom niet? Zo ja, welke stappen gaat u daartoe zetten?

Antwoord
Nee. De AKP heeft bij open en eerlijke verkiezingen die volgens democratische maatstaven zijn verlopen en waaraan 85 procent van de stemgerechtigden deelnam, 46.5 procent van de stemmen verworven. Hiermee is aangegeven dat het beleid dat de AKP-regering de afgelopen jaren heeft gevoerd door een belangrijk deel van het Turkse electoraat wordt gesteund. Dit beleid is met name gericht geweest op economische ontwikkeling en verdere democratisering en modernisering van Turkije.

De Nederlandse regering onderschrijft de oproep van Eurocommissaris Rehn aan de Turkse regering deze hervormingen voortvarend door te zetten die ertoe zullen leiden dat Turkije in de loop der tijd in toenemende mate zal voldoen aan de Europese normen en waarden. Eventuele toetreding van Turkije tot de EU is pas aan de orde als aan alle criteria en voorwaarden is voldaan. Nederland zal er op toezien dat deze strikt worden nageleefd.


---