D66

D66 laakt informatief lespakket vredesmissie Afghanistan

20 augustus 2007

Naar aanleiding van het lespakket dat het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft samengesteld over de `vrede en veiligheid' in Afghanistan, heeft D66-lijsttrekker Alexander Pechtold schriftelijke vragen gesteld aan de ministers van Onderwijs, Defensie en Buitenlandse Zaken over de wenselijkheid van het betreffende informatiepakket. Daarnaast maakt Pechtold zich zorgen over de objectiviteit van genoemd lespakket.

De D66-kopman vindt het erg ongebruikelijk dat ministeries hun eigen lespakketten samen stellen om uiting te geven aan een bepaald beleid. Hij vraagt zich dan ook af waarom het educatiemateriaal over de situatie in Uruzgan is vervaardigd. `Je zou bijna denken dat het kabinet op dit punt iets uit te leggen heeft', aldus Pechtold.

De D66-fractie is van mening dat het lespakket een te eenzijdig beeld geeft van de situatie in Uruzgan. De objectiviteit over de berichtgeving in Uruzgan is, volgens de fractie, in het geding doordat er in het informatiepakket geen recht wordt gedaan aan de berichten in de media over aanhoudend geweld en aanslagen in de Afghaanse deelprovincie. Bovendien meent Pechtold dat het lesmateriaal de politieke onenigheid over de term `wederopbouwmissie', voorafgaand aan het uitzenden van de Nederlandse militairen naar Uruzgan, niet goed uiteen zet.

Het lespakket van het ministerie van Buitenlandse Zaken bestaat uit digitaal materiaal voor zowel onder- als bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Naast de informatieve functie, fungeert het lesmateriaal als ondersteuning van de theatervoorstelling `Breekbaar Nieuws', een theatervoorstelling die oud-nieuwslezer Gijs Wanders maakte met subsidiegeld van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
---