Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit


17 augustus 2007 onderwerp bijlagen

Antwoord op vragen over doodknuppelen van konijnen door allochtonen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u, mede namens de minister van Justitie, de antwoorden toekomen op de vragen van het lid Graus (PVV) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Justitie over het doodknuppelen van konijnen door allochtonen.


1
Bent u bekend met het bericht "Konijnen voor lol doodgeknuppeld", waaruit blijkt dat groepen Marokkaanse jongeren in Amsterdam voor de lol konijnen doodknuppelen en met katapulten en stokken belagen?

Ja.


2
Deelt u de mening dat dit soort ziekelijk en sadistisch gedrag keihard aangepakt en gestraft moet worden met hoge minimumgevangenisstraffen? Zo neen, waarom niet?

Personen die dieren zonder doel of noodzaak doden, maken zich schuldig aan overtreding van artikel 36 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (Gwwd). Overtreders van dit artikel kunnen sinds 1 februari 2006 worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of een geldboete van maximaal 16.750. Daarvoor was een gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren mogelijk. Voor het antwoord op de vraag betreffende minimumstraffen, verwijs ik u naar Aanhangsel Handelingen II, 2006/07, nr. 1883.


3
Is het waar dat dergelijke vormen van dierenmishandeling vaak voorkomen bij allochtone jongeren, zoals in dit geval bij Marokkanen?

Hierover heb ik geen informatie.


4
Bent u bereid tot het instellen van een Nationale Dierenpolitie met bijbehorende bevoegdheden? Zo neen, waarom niet?

Voor het antwoord op deze vraag verwijs ik u naar de antwoorden gegeven op de door u gestelde vragen van 3 mei 2007 (Aanhangsel Handelingen II, 2006/07, nr. 1836).

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --