Gemeente Berkelland

Persbericht
20 augustus 2007

Gemeente haalt géén particulier maaisel meer op

Vanaf dit jaar planmatig bermen- en slotenbeheer

Het bermen- en slotenbeheer in Berkelland wordt vanaf dit jaar gemeentebreed uitgevoerd volgens een beheerplan, dat hiervoor is opgesteld. Zo worden bijvoorbeeld de uitzichthoeken in mei en september gemaaid en de sloten in het najaar en de winter onderhouden. Verder haalt de gemeente vanaf dit jaar géén particulier maaisel meer op. Tegen illegale dumping van maaisel/ruimsel wordt zonodig opgetreden.

Wat houdt dat nieuwe beheer in?
Om het beheer de gewenste vorm te geven is er aan de hand van de vastgestelde uitgangspunten en de uitgevoerde inventarisatie, een locatiespecifiek beheerplan opgesteld. Dat wil zeggen dat bij de toekenning van een bepaald beheer aan een berm of een sloot rekening is gehouden met de plaatselijke omstandigheden, kansen en zo mogelijk wensen.

Maaien van bermen
In elk geval worden in mei en september de zogenoemde uitzichthoeken gemaaid. Uitzichthoeken zijn kruisingen aan hoofdontsluitingswegen, schoolfietsroutes en eventueel andere druk gebruikte routes. Deze moeten vanwege de verkeersveiligheid een goed uit- en overzicht bieden aan de weggebruiker. Op deze kruisingen zal de grasvegetatie in de berm daarom in het groeiseizoen minstens twee keer, en zonodig vaker, worden gemaaid.

Verschralen of niet?
Bij de bermen is een onderverdeling gemaakt in bermen die zinvol kunnen worden verschraald en bermen waarbij dit niet het geval is. Hiervoor geldt dat het maaiwerk in de maanden mei/juni en augustus/oktober zal worden uitgevoerd. Wanneer er exact zal worden gemaaid hangt natuurlijk ook af van de weersomstandigheden en de groeisnelheid van het gewas.

In de eerste maaironde (mei/juni) wordt van alle bermen langs verharde wegen de eerste meter geklepeld. Hierbij blijft het maaisel in klein stukje achter in de berm. In de tweede maaironde (september/oktober) wordt het onderscheid tussen verschralen bermen en niet te verschralen bermen duidelijk. De te verschralen bermen worden in zijn geheel gemaaid, het maaisel blijft dan enkele dagen achter in de berm waarna het vervolgens wordt verzameld en afgevoerd. De niet te verschralen bermen worden wederom geklepeld, alleen nu in zijn geheel. Dit maaisel blijft dus net als in de voorjaarsronde achter in de berm.

Watervoerende en zaksloten
Het slotenbeheer wordt in het najaar en winter, vanaf september tot en met februari, uitgevoerd. De watergangen zijn hiertoe onderverdeeld in watervoerende sloten en zaksloten, waarbij de watervoerende sloten regelmatig zullen worden gemaaid en de zaksloten, waar mogelijk in verband met de verkeersveiligheid, zullen verruigen.

De watervoerende sloten zullen jaarlijks of tweejaarlijks, afhankelijk van de noodzaak, in najaar/winter worden gemaaid. Het daarbij vrijkomende maaisel zal ook door de gemeente worden afgevoerd.

Verruigen of ingrijpen?
In de zaksloten zal niet jaarlijks of tweejaarlijks worden ingegrepen. Het noodzakelijke onderhoud aan deze sloten wordt jaarlijks, gelijktijdig met de inspectie van de wegbeplantingen, per locatie door de gemeente bekeken. Als hieruit blijkt dat de natuurlijk ontstane opslag gevaarlijk wordt voor het verkeer of om een andere reden moet worden teruggesnoeid, dan zal dit in de winter worden aangepakt. Mocht de eigenaar van de aanliggende grond het met de voorgenomen verruiging langs zijn grond(-en) niet eens zijn, dan mag hij hier, onder voorwaarden, zelf op ingrijpen.

Voorwaarden voor zelf onderhouden zaksloten

* Een aangrenzende eigenaar mag de gemeentelijke zaksloten langs zijn/haar perceel zelf uitmaaien of laten uitmaaien op voorwaarde dat hij of zij ook het vrijkomende maaisel op de wettelijk vereiste manier verwerkt of afvoert. Dit in verband met de verruimde mogelijkheden voor het onderwerken van maaisel uit de vrijstellingsregeling "stortverbod buiten inrichtingen met betrekking tot groenafval en tarragronden" van het ministerie van VROM. De gemeente Berkelland haalt vanaf 2007 géén particulier maaisel meer op. Particulieren zijn zelf hier verantwoordelijk voor. Waar nodig zal de gemeente bij illegale dumping van maaisel/ruimsel handhavend optreden.
* Een aangrenzende eigenaar mag niet op eigen initiatief bermsloten uitdiepen. De bermsloten zijn een vast onderdeel de weg, waarvan de gemeente eigenaar is en verantwoordelijk voor is. Mocht het volgens u nodig zijn dat een sloot wordt uitgediept dan kunt u hierover contact opnemen met de gemeente.

Bij het in werking treden van dit plan, begin 2007, zijn alle manieren/regelingen van beheer uit het verleden die betrekking hebben op het maaien en/of afvoeren van maaisel uit bermen en sloten, komen te vervallen. Dit houdt onder andere in dat de gemeente géén maaisel meer op zal halen dat door particulieren in de berm wordt gezet.

Het Bermen- en slotenbeheerplan en het uitgebreide protocol, met de gemeentelijke voorwaarden voor aangrenzende eigenaren die zelf zaksloten willen onderhouden, zijn te vinden op de website www.gemeenteberkelland.nl.


---