GAIA


___________________

Ondanks afspraak toch enkele illegaal geblokstaarte trekpaarden gespot op Paardenparade Waregem

Ondanks de afspraak met de organisatoren, stelden waarnemers van GAIA afgelopen zondag vast dat er op de Internationale Paardenparade (naar aanleiding van 160 jaar Waregem Koerse onder de vele tientallen trekpaarden zeker enkele illegaal geblokstaarte trekpaarden hebben deelgenomen, omdat ze manifest jonger bleken dan vijf jaar.
Het organiserende bureau was met GAIA onder meer overeengekomen dat bij gebrek aan voldoende trekpaarden met lange staart alleen legaal geblokstaarte trekpaarden (ouder dan vijf jaar) aan de paardenparade zouden deelnemen. Onze waarnemers stelden echter ter plaatse vast dat de controle hierop te wensen overliet. GAIA betreurt deze gang van zaken.
De dierenwelzijnswet verbiedt het blokstaarten (staartamputatie) van trekpaarden die geboren zijn na 2002, tenzij daar een diergeneeskundige noodzaak voor bestaat. Die noodzaak doet zich in de praktijk nooit of hoogst uitzonderlijk voor. Geblokstaarte trekpaarden, jonger dan vijf jaar, mogen wettelijk ook niet deelnemen aan keuringen. Maar dat verbod wordt in de wind geslagen. Nieuw geboren trekpaarden worden, ondanks het verbod, nog steeds geblokstaart, Sommige dierenartsen voeren de verboden ingreep systematisch uit zonder geldige reden.