Gemeente Heemskerk


maandag, 20 augustus 2007

Gezamenlijke actie tegen vuildumpingen in Heemskerk

HEEMSKERK - De gemeente Heemskerk, ReinUnie en WOONopMAAT houden in de maanden augustus en september een groot aantal onverwachte schoonmaak- en handhavingsacties in straten waar veel vuildumpingen zijn.



De buurtmeesters onderzoeken de vuildumpingen op aanwijzingen die kunnen leiden tot het opsporen van de dader, buurtbewoners wordt om informatie gevraagd en ReinUnie zorgt dat de straat er weer schoon en netjes bij komt te liggen. De eerste actie is gehouden op maandag 20 augustus in onder andere de Debora Bakelaan, Simon van Haerlemstraat, Euratomplein en Beneluxlaan.

Bij deze actie zijn twee bewoners van de Debora Bakelaan en het Luceberthof bekeurd wegens het illegaal dumpen van vuil. Bovendien moeten nog vier bewoners van de Debora Bakelaan, Euratomplein, Van Lennepstraat en Beneluxlaan gehoord worden over dumpingen. Vuildumpingen staan hoog in de top tien van ergernissen van buurtbewoners, zo blijkt onder andere uit de onderzoeken die voor de buurtcontracten worden uitgevoerd. De aanblik van de straat gaat achteruit en het is vaak onhygiënisch. Ook trekt vuil dat op straat ligt weer andere vuildumpingen aan. Bovendien zijn de kosten van het verwijderen van vuildumpingen hoog; kosten die de inwoners van Heemskerk uiteindelijk via de gemeentelijke belasting zelf moeten betalen. Uit de gegevens van de gemeente en ReinUnie blijkt dat het aantal vuildumpingen aan het stijgen is. Om dit tegen te gaan hebben de gemeente, ReinUnie en WOONopMAAT besloten samen actie te ondernemen.

Informatie
Er is bekeken of de inwoners voldoende geïnformeerd worden over de manieren waarop zij grofvuil kunnen aanbieden. Waar mogelijk wordt deze informatie nog meer en via zoveel mogelijk verschillende kanalen onder de aandacht gebracht van de burgers. Ook is door de betrokken instanties de afhandeling van meldingen van vuildumpingen onderzocht en waar nodig beter gestroomlijnd. Daarnaast houden de drie samenwerkende organisaties in augustus en september een groot aantal bliksemacties op de plekken waar vuildumpingen veel voorkomen. De bewoners krijgen voorafgaand aan de actie in hun straat een brief waarin staat uitgelegd wat het doel van de actie is en hoe grofvuil moet worden aangeboden. Tevens wordt de hulp van de bewoners gevraagd bij het opsporen van degenen die illegaal vuil dumpen. Ook verzoeken wij de bewoners om vooral geen vuil te plaatsen bij vuildumpingen. Met deze zichtbare en gerichte acties hopen de gemeente, ReinUnie en WOONopMAAT samen met de buurtbewoners het aantal vuildumpingen terug te dringen.

---