Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa: CZ mag zorgactiviteiten Delta Lloyd overnemen

20-08-2007

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) keurt de overname van de zorgactiviteiten van Delta Lloyd door zorgverzekeraar CZ goed. De toezichthouder concludeert dat door de concentratie geen economische machtspositie ontstaat of wordt versterkt die de concurrentie op de markt voor zorgverzekeringen beperkt. Na de overname is de combinatie, met een marktaandeel van circa 20%, de derde zorgverzekeraar in Nederland.

In haar onderzoek heeft de NMa gekeken in hoeverre de concentratie zou kunnen leiden tot een machtspositie. De NMa constateert dat op landelijk niveau, naast de nieuwe combinatie, drie andere grote zorgverzekeraars actief blijven. Het gaat hier om Achmea, UVIT en Menzis. Daarnaast is nog een aantal kleinere spelers landelijk actief. In de provincies Zeeland, Limburg en Noord-Brabant behaalt de combinatie weliswaar hoge gezamenlijke marktaandelen, maar is de toevoeging van Delta Lloyd aan het al bestaande marktaandeel van CZ relatief gering. Daarbij blijven in deze provincies twee andere grote landelijke spelers actief. De nieuwe combinatie ondervindt dus voldoende concurrentiedruk van concurrenten, aldus de NMa.

Ook met het oog op de dynamiek in de zorgverzekeringsmarkt ziet de NMa, als gevolg van de concentratie, geen nadelige gevolgen voor de concurrentie. Verzekerden kunnen zich gemakkelijk aansluiten bij collectiviteiten, waardoor zorgverzekeraars ook de komende jaren moeten blijven concurreren om de gunst van de consument door bijvoorbeeld nieuwe innovatieve zorgverzekeringsproducten te introduceren.

De NMa heeft bij haar onderzoek de Nederlandse Zorgautoriteit geraadpleegd. In haar zienswijze onderschrijft zij de uitkomsten van het besluit. Het fusiebesluit wordt zo spoedig mogelijk gepubliceerd op de website van de NMa (www.nmanet.nl).