Studenten pakken vraagstukken onderwijs aan

20/08/2007 08:00



23 veelbelovende studenten geselecteerd voor De Nationale DenkTank 2007

23 studenten van uiteenlopende studies en universiteiten storten zich de komende drie maanden op de actuele problemen in het onderwijs. Op maandag 20 augustus gaat de tweede editie van Nationale DenkTank van start met de Zomerschool. Deze wordt op het landgoed De Horst in Driebergen om 15.00 uur feestelijk geopend. Alle geselecteerde DenkTankers van 2007 worden dan gepresenteerd. Michiel Boersma, voorzitter van de Raad van Bestuur van energiebedrijf Essent; Arie Kraaijeveld, voorzitter Platform Bèta Techniek en Raoul Oberman, voorzitter van de Amerikaanse Chamber of Commerce in Nederland geven het startsein.

De opdracht
Het onderwijs in Nederland staat voor grote uitdagingen. Toenemende maatschappelijke zorgen over kwaliteit, grillige keuzepatronen van leerlingen en studenten, hoge studieuitval, een dreigend groot tekort aan gekwalificeerde docenten, spanningen in de aansluiting van onderwijs op behoeften van de arbeidsmarkt, toegenomen klachten over werkdruk en bureaucratisering zijn daarvan enkele voorbeelden. De DenkTank 2007 staat voor de opgave concrete en vernieuwende ideeen en oplossingen te bedenken die het onderwijs kunnen helpen deze uitdagingen het hoofd te bieden. De opdracht voor de DenkTank 2007 luidt dan ook: Beschouw de onderwijssector als schakel tussen de samenleving en de arbeidsmarkt enerzijds en de leerlingen/studenten anderzijds. Welke verschillen bestaan er tussen de wensen en verwachtingen van beide kanten en hoe kunnen deze door andere invulling en organisatie van het onderwijs worden verminderd?

Het onderwerp van dit jaar valt in een dynamisch politiek klimaat: het nieuwe Innovatieplatform noemt innovatie in het onderwijs als één van de vier maatschappelijke ambities, het nieuwe kabinet trekt tot 2011 1,8 miljard euro uit voor onderwijsvernieuwing, er vindt een parlementair onderzoek plaats en de Commissie Leraren komt na de zomer met een advies aan de regering.

Intensief programma
Op de Zomerschool worden de deelnemers in twee weken tijd klaargestoomd voor hun opdracht. Een keur aan sprekers uit de wetenschap, onderwijs, bedrijfsleven en openbaar bestuur zal zijn visie en expertise geven op het onderwerp. Gastsprekers zijn onder andere Fons van Wieringen, voorzitter van de Onderwijsraad; Jan van Zijl, voorzitter van de Raad voor Werk en Inkomen; Frans Leijnse, Lector aan de Hogeschool Utrecht en hoogleraar Onderwijs en Arbeidsmarkt aan de Open Universiteit ; Marleen Barth, voorzitter CNV Onderwijsbond; Sjoerd Slagter, voorzitter VO-Raad en de leiders van de leerling- en studentenvakbonden.

Naast inhoudelijke lezingen en gesprekken met betrokkenen en deskundigen zullen de DenkTankers een loodzwaar programma doorlopen waarin zij door managementadviesbureau McKinsey & Company getraind worden op persoonlijke en teamvaardigheden, analytische skills, maar ook op creatieve, presentatie-, gespreks- en interviewtechnieken. Maar het is niet alleen theorie, ook wordt de praktijk bezocht door een werkbezoek aan onderwijsinstellingen en bedrijven in de Mainport Rotterdam.

De deelnemers van 2007
Ieder jaar wordt een DenkTank samengesteld van ongeveer twintig masterstudenten, pas afgestudeerden en promovendi. Zij worden geselecteerd op basis van intellectuele capaciteiten, interpersoonlijke vaardigheden, creativiteit en maatschappelijke interesse. Uit bijna 150 sollicitanten is in mei dit jaar een veelbelovend team van 23 mensen geselecteerd. Het gaat net als vorig jaar om zeer multidisciplinair team; de achtergrond van de leden loopt uiteen van Natuurkunde tot Geneeskunde, en van Othopedagogiek tot Staats- en Bestuursrecht. Ook zijn vrijwel alle universiteiten vertegenwoordigd, en is het aantal mannen en vrouwen goed in evenwicht. Alle deelnemers hebben bovendien een indrukwekkende staat van dienst.

Wat levert de Nationale DenkTank 2007 op?
Het DenkTank team werkt na de introductie op de Zomerschool gedurende tweeënhalve maand onder begeleiding van een team McKinsey consultants fulltime aan de gestelde vraag. Zij kunnen daarbij rekenen op de input van experts uit de wetenschap, het bedrijfleven en uit overheidskringen.. Op 9 oktober vindt in het Trippenhuis van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) een tussentijdse presentatie plaats in aanwezigheid van diverse genodigden 'uit het veld' en de alumni. Zij geven feedback op de eerste onderzoeksresultaten. Op 19 december wordt het eindrapport gepresenteerd tijdens een grote bijeenkomst in het ING House te Amsterdam.


---
Wat is Stichting de Nationale DenkTank?
Het doel van Stichting de Nationale DenkTank is innovatie te stimuleren door het opbouwen, onderhouden en faciliteren van een multidisciplinair netwerk van ondernemende en creatieve mensen. De stichting brengt mensen bij elkaar met een brede blik en maatschappelijke interesse, en stimuleert ze om buiten de bestaande kaders te denken. Het netwerk vormt zo een brug tussen overheid, wetenschap en bedrijfsleven, en bevordert kruisbestuiving tussen verschillende disciplines. Het fungeert als broeinest voor vernieuwende ideeën, maatschappelijke initiatieven en ondernemingen. Na afsluiting van het project blijven de deelnemers als alumni betrokken bij de Nationale DenkTank. Daarnaast verkrijgen zij het lidmaatschap van de 'Jonge Maatschappij' van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Op deze manier bestaat al na een paar jaargangen een uitgebreid, jong, innovatief multidisciplinair netwerk tussen de pijlers overheid, wetenschap en bedrijfsleven. De DenkTank kan ook dit jaar rekenen op steun van bedrijfsleven, overheid en wetenschap. De editie 2007 wordt mogelijk gemaakt door Essent, ministerie van OCW, Platform Bèta Techniek, Synthetron en Yacht. Structureel wordt de DenkTank ondersteund door onder andere de Universiteit van Amsterdam, McKinsey & Company, De Baak, YER, ING, AMOLF, het ministerie van Economische Zaken en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.






Noot voor de redactie: