Politie Friesland

Politieberichten van maandag 20 augustus

Fryslân, 20-08-2007 * Politieberichten van zondag 19 augustus 11.00 t/m maandag 20 augustus 07.00 uur

Damwoude: getuigenoproep
De politie zoekt de vernielers van een aantal bomen. De bomen staan aan de Doniaweg. Een aantal bomen, circa zeven, was geknakt. De vernielingen zijn zondagochtend geconstateerd. De politie heeft de gemeente ingeschakeld, zodat misschien een paar boompjes nog kan worden gered. Getuigen wordt gevraagd zich bij de politie te melden, dit kan via het algemene nummer van politie Fryslân, 0900 8844.

Hilaard: brandstichting keet
De politie onderzoekt de brandstichting, zondagochtend omstreeks 08.00 uur, van een keet aan de Hoptilsterdyk. De keet is volledig uitgebrand en kan als verloren worden beschouwd. De schade wordt begroot op circa 10.000 euro. Aangifte is gedaan door een 19-jarige inwoner van Hilaard.

Joure: aanhouding voor heling
De politie kreeg zondagochtend een melding dat een 42-jarige inwoner van Joure zijn gestolen fiets zag staan bij een woning aan de Stationsstraat. De fiets was op 29 juni van dit jaar gestolen in de Midstraat. De Jouster had ook aangifte gedaan. De politie is hierop naar de woning gegaan. Hier verbleef een 18-jarige inwoner van Zuidhorn, die verklaarde dat de fiets een erfstuk was. Hierop heeft de politie de fiets meegenomen voor onderzoek. Zo bleek de Jouster nog een reservesleutel te hebben die op het slot paste. Hierop heeft de politie de inwoner van Zuidhorn aangehouden. De verdachte bekende en verklaarde dat hij enkele weken geleden de fiets in Heerenveen had gekocht voor 10 euro. De verdachte begreep dat hij zich schuldig had gemaakt aan heling. De fiets gaat retour naar de rechtmatige eigenaar.

Schalsum: aanrijding met drank in het spel
De politie heeft zondagavond het rijbewijs van een 22-jarige automobilist uit Franeker ingevorderd. De man wilde in de Dorpsstraat een parkeervak uitrijden. Op dat moment reed op de doorgaande weg een 35-jarige automobilist uit Beetgumermolen. Deze kon, ondanks krachtig remmen, een aanrijding niet meer voorkomen. De 22-jarige, een beginnend bestuurder, bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 525 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur. Ook het rijbewijs van de inwoner van Franeker is ingevorderd.

Rijksweg A31: aanrijding met drank in het spel
De politie heeft een 55-jarige automobilist een rijverbod van vijf uur gegeven. De man reed zondagavond over de Rijksweg A31 bij Wijnaldum, vloog daar, vermoedelijk door hoge snelheid, uit de bocht en kwam in de sloot terecht. Op het bureau blies de man 545 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Stiens: val door dak
De politie heeft zondagavond geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval van een 15-jarige inwoner van Stiens. De jongen liep over het dak van een loods op de Truerderdyk en viel vervolgens door het dak. De jongen liep een snee in zijn gezicht op en verwondingen aan zijn rug. De traumahelikopter is ter plaatse. De jongen is met verder onbekende verwondingen naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht.

Bolsward: twee gewonden na ontploffing boot
Zondag omstreeks 21.00 uur wilde een 69-jarige inwoner van Wanswerd koffie zetten op zijn boot, die lag afgemeerd aan het Franekereind. Ook een 63-jarige inwoonster van Leeuwarden bevond zich in de boot. Op het moment dat het gas werd aangezet ontplofte, vermoedelijk door een gaslek, de boot. Beiden konden op eigen gelegenheid de boot verlaten. Door twee omstanders is eerste hulp gegeven. De slachtoffers zijn met brandwonden overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek, de vrouw is later die avond naar het brandwondencentrum in Groningen overgebracht.

Oudwoude: te veel gedronken, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft het rijbewijs ingevorderd van een 26-jarige automobilist uit Oudwoude. De man reed over de Jan Binneswei. Op het bureau blies de man 575 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur. Ook het rijbewijs van deze beginnend bestuurder werd ingevorderd.

Franeker: te veel gedronken zonder rijbewijs
De politie heeft het rijbewijs ingevorderd van een 53-jarige automobilist uit Franeker. De man reed over de Hertog van Saxenlaan. Op het bureau blies de man 630 ug/l. Hier bleek ook dat de man reed met een ongeldig rijbewijs. Er is proces-verbaal opgemaakt. De man verklaarde gewoon te blijven rijden.