BredeScholen experimenteren met schakelklassen

maandag 20 augustus 2007

In het nieuwe schooljaar beginnen Zwolse BredeScholen een proefproject met schakelklassen. In deze klassen krijgen basisschoolleerlingen met een taalachterstand extra taalonderwijs.


Vanmiddag begint in de wijk Holtenbroek één schakelklas voor de basisscholen Het Carillon en De Toonladder, die samen een BredeSchool vormen. De schakelklas richt zich op leerlingen in de bovenbouw (groep 7 en 8) en is gehuisvest in De Toonladder. In de wijk Diezerpoort wordt het extra taalonderwijs gegeven op woensdag- en vrijdagmiddagen (tussen de middag) bij BredeSchool Het Wonderwoud. Deze schakelklas is bedoeld voor leerlingen van de onderbouw
(groep 1 en 2).
Inmiddels zijn dertig leerlingen (15 per schakelklas) geselecteerd die in aanmerking komen voor de schakelklas. Het gaat om leerlingen wier taalprestaties zich niet verhouden tot andere leerresultaten. Bij de selectie zijn onder meer Cito-toetsresultaten gebruikt. De schakelklas is ook bestemd voor leerlingen van andere scholen en uit andere wijken in Zwolle.
De kinderen volgen gedurende één schooljaar taallessen buiten de reguliere schooltijd in het verlengde van de schooldag. Dit komt neer op gemiddeld 2,5 uur per week. Naast taalles biedt de schakelklas leerlingen de mogelijkheid via taal ook algemene kennis op te doen. De schakelklassen worden geleid door twee taaldeskundige leerkrachten. De gemeente Zwolle financiert het proefproject met rijksgelden in het kader van het het Grotestedenbeleid. De ambitie is tot 2010 in totaal zestig kinderen gebruik te laten maken van de voorziening.