Gemeente Sittard-Geleen


100-20 augustus 2007

PERSBERICHT

GEMEENTE BEVRAAGT INWONERS OVER WMO

Sittard-Geleen, 20 augustus 2007 - Inwoners en belangennorganisaties kunnen vanaf vandaag met de gemeente in gesprek over het invullen van het beleid voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) voor 2008-2011. In dit beleidsplan wordt bepaald op welke wijze het Wmo-beleid wordt vormgegeven. Wethouder Berry van Rijswijk: 'We hebben er bewust voor gekozen om instellingen, belangenorganisaties en burgers in een vroeg stadium te laten meedenken over het Wmo-beleid. Want vroeg of laat gaat het iedereen direct of indirect aan. Er is straks ook nog de wettelijke inspraak, maar dan kunnen mensen alleen maar reageren op wat wij hebben bedacht. Door bij het schrijven van het beleid al in gesprek te gaan, krijgen we een breed gedragen en goed doordacht beleidsplan Wmo 2008-2011. Mensen zullen zich hier hopelijk in herkennen en dan ook een rol willen spelen in de uitvoering van de Wmo-plannen.'

Van 20 augustus tot 10 september kunnen alle inwoners via internet kennis nemen van het concept Wmo-beleidsplan. De conceptnota staat op de website van de gemeente (www.sittard-geleen.nl > Wmo-loket), samen met een samenvatting. Inwoners kunnen via e-mail (wmo@sittard-geleen.nl) aan de gemeente laten weten wat zij van het beleid vinden. Waar mogelijk worden deze reacties gebruikt om het beleidsplan aan te vullen of te verbeteren.

Naast de mogelijkheid voor de inwoners om op het conceptplan te reageren gaat de gemeente ook praten met allerlei instanties en belangengroepen die op welke manier dan ook te maken hebben met de Wmo. Op 21 augustus wordt in de vergadering van de Wmo-raad een uitleg gegeven over het concept Wmo-beleid. Op 30 augustus praat de gemeente met vertegenwoordigers van onder andere belangenorganisaties (b.v. mantelzorgers, chronisch zieken, Wmo-raad, gehandicaptenraad), zorginstellingen, welzijnsorganisaties en de gemeenteraad. Het doel van deze bijeenkomst is om de genoemde organisaties de mogelijkheid te bieden hun bijdrage te leveren aan de totstandkoming van het beleid. Op 11 september praat de gemeente nog een keer met de aanwezigen van de bijeenkomst van 30 augustus. Tijdens deze bijeenkomst wordt bekeken of de reacties van de eerste bijeenkomst goed zijn verwerkt in de beleidsnota.

Na vaststelling van het Wmo-beleidsplan door het college van Burgemeester en wethouders, krijgen belanghebbenden ook nog de mogelijkheid om gebruik te maken van de wettelijk geregelde inspraak. Daarna volgt behandeling in de raadscommissie en de raad. De besluitvorming door de raad staat nu gepland voor de decembervergadering.


---