Tear helpt slachtoffers aardbeving Peru


ZEIST, 20070821 -- Ontwikkelingsorganisatie Tear stelt fondsen ter beschikking aan partnerorganisatie ACED voor hulp aan slachtoffers van de aardbeving in Peru. Bij de beving vielen honderden doden en duizenden gewonden. Ongeveer 80.000 mensen zijn dakloos geworden. De zwaarst getroffen gebieden zitten zonder elektriciteit en water. Met steun van Tear deelt ACED voedselpakketten, tenten en dekens uit in Pisco en San Clemente, waar nog geen andere hulp geboden wordt. Giro 41 400 is opengesteld voor giften.

Teresa Choquehuanca, directeur van Tear-partner ACED: "We hebben een nauwkeurige inventarisatie gemaakt van de schade en de noden die er zijn. Alleen al in San Clemente zijn er 5000 families die slachtoffer zijn van de aardbeving. De mensen slapen op de straten, onder winterse omstandigheden. Ze lijden honger en dorst." ACED werkt samen met lokale kerken. Zij helpen bij het selecteren van de mensen die de hulp het hardst nodig hebben en bij de distributie van de hulpgoederen.

"De cijfers over de aantallen vermisten en gewonden nemen voortdurend toe", weet Choquehuanca. "Het zoeken naar overlevenden wordt nu als hopeloos beschouwd. 17.000 huizen zijn verwoest. Duizenden mensen zijn afhankelijk van humanitaire hulp". Die internationale hulp komt echter nog maar langzaam op gang. De verwoesting en beschadiging van belangrijke wegen en ziekenhuizen bemoeilijken de hulpverlening. De locale pers meldt dat de hulpteams intensief aan het werk zijn. De regionale autoriteiten geven echter aan dat de nood te hoog is en de capaciteit van de hulpteams te klein. Ook Tear-partner ACED vraagt om meer financiële middelen. "Aangezien de steden verwoest zijn, zullen de slachtoffers een aantal weken in tenten moeten doorbrengen", zegt Choquehuanca. "In de tussentijd hebben ze hulp nodig om te overleven. En ook de herbouw van de verwoeste huizen zal tijd en geld gaan kosten". Geven kan via giro 41 400 t.n.v. Tear o.v.v. noodhulp in Peru.

Tear-bestuurslid Leo Smelt heeft jarenlang gewerkt in Peru. Ten tijden van de aardbeving was hij in Lima. Smelt: "We maakten de heftige aardbeving mee, die vooral in Pisco dood en verderf zaaide. Op straat golfde de grond onder onze voeten. Lantaarnpalen bewogen als rietjes. We zagen het kerkgebouw bewegen. Een ontzagwekkend, bedreigend gevoel maakte zich van ons meester. We trokken ons terug van palen en bebouwing. Achter onze rug vielen de artikelen van de schappen in de buurtwinkel. De straatverlichting viel uit".





Tear