Politie Friesland

Politieberichten van dinsdag 21 augustus

Fryslan, 21-08-2007 o Politieberichten van maandag 20 augustus 07.00 t/m dinsdag 21 augustus 07.00 uur.

Fochteloo/Oosterwolde: snelheidscontroles
De politie heeft vrijdag 17 augustus op het Verlaat in Fochteloo en op de Molenweg en de Weperpolder in Oosterwolde op snelheid gecontroleerd na klachten van omwonenden. s Ochtends passeerden tijdens een radarcontrole op het Verlaat 288 voertuigen, waarvan er 26 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. Dezelfde ochtend werd ook op de Molenweg gecontroleerd op snelheid. Hier passeerden 523 voertuigen, waarvan 45 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. s Middags werd gecontroleerd op de Weperpolder. Hier passeerden 243 voertuigen de controle, waarvan er 20 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogste snelheid werd op de Molenweg gemeten. Daar passeerde een automobilist de controle met 137 kilometer per uur. Alle overtreders ontvangen een proces-verbaal.

Dronrijp: bedrijfsinbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Dubelestreek. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit het pand werd een digitale camera weggenomen. Namens het bedrijf deed een 40-jarige inwoner van Dronrijp aangifte.

Heerenveen: inbraak in school
De politie onderzoekt een inbraak in een school aan de Fluessen. Tussen vrijdagmiddag en maandagochtend kwam men een lokaal binnen na het forceren van een raam. Uit het lokaal werd een computer weggenomen. Namens de school deed een 35-jarige inwoonster van Zevenhuizen aangifte.

Joure: politie houdt verdachte aan
De politie heeft maandagochtend op de Geert Knolweg een 20-jarige automobilist uit Den Helder aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. De bestuurder verliet zijn auto en bij het uitstappen zag een agent een handgreep van een vuurwapen in het deurvakje. Het bleek te gaan om een pistool. De bestuurder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. In de auto vonden de agenten nog een alarmpistool met bijbehorende munitie en twee messen. De wapens en de munitie zijn inbeslag genomen. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Haulerwijk: man gewond door val van steiger
Maandagmiddag was een 36-jarige inwoner van Groningen aan het werk op een steiger bij een woning aan de Leeksterweg. Het betrof werkzaamheden aan de schoorsteen. Op een gegeven moment gleed de man uit en viel ongeveer zes meter naar beneden. Zijn val werd nog enigszins gebroken door de dakgoot. Het slachtoffer was, toen de traumahelikopter kwam, nog goed bij kennis. Vervolgens is de Groninger, samen met de arts uit de traumahelikopter, per ambulance Groninger overgebracht naar het UMCG. Over zijn conditie zijn geen details bekend.

Leeuwarden: inbraak school
De politie onderzoekt een inbraak in een school aan het Skrok. Daar zijn tussen zaterdagmiddag en maandagnacht twee platte beeldschermen weggenomen. Het is nog onduidelijk hoe de ongenode gasten de school binnengekomen zijn. Een 51-jarige inwoner van Zwagerbosch deed aangifte.

Burgum: fietsster gewond
De politie heeft maandagmiddag aan de Hannelswei hulp verleend tijdens een aanrijding tussen een fiets en een bestelauto waarbij een 44-jarige fietsster uit Burgum lichtgewond raakte. De vrouw kwam uit de richting van de Oude Commissieweg en reed in de richting van het AZC. Zij verleende geen voorrang aan een 19-jarige automobilist uit Hurdegaryp die van rechts kwam. Deze bestuurder kwam met de schrik vrij. De fietsster raakte lichtgewond aan gezicht en voet. Nadat het ambulancepersoneel haar had verpleegd, kon zij haar weg vervolgen.

Franeker/Beetgum: automobilist na diefstal emballagekratten aangehouden
De politie heeft maandagmiddag in Beetgum een 25-jarige inwoner van Harlingen aangehouden inzake diefstal van tien lege emballagekratten. De man had het fust korte tijd daarvoor bij een supermarkt aan het Ockingahiem te Franeker weggehaald en in zijn personenauto ingeladen. Dat was gezien door winkelpersoneel waarop de politie geïnformeerd is. Omdat de beschrijving en het kenteken van de auto bekend waren, kon de politie de automobilist kort daarna aanhouden. Hij is voor verhoor naar het bureau gebracht waar proces-verbaal opgemaakt is. De verdachte is daarna weer vrijgelaten. Een 43-jarige inwoner van Franeker deed aangifte. De kratten zijn in beslaggenomen en gaan retour naar de rechtmatige eigenaar, de supermarkt.

Ureterp: vernieler aangehouden
De politie heeft maandagmiddag aan de Butewei een 16-jarige inwoner van Drachten aangehouden inzake vernieling. Surveillerende agenten zagen dat de jongeman de weggebruikers met handgebaren attendeerde op een snelheidscontrole. Vervolgens stapte hij van zijn fiets om een snelheidscamera omver te gooien. De jongen is aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht. Daar is proces-verbaal opgemaakt en hij is daarna weer vrijgelaten.

Leeuwarden: verdachte na belediging aangehouden
De politie heeft dinsdagnacht aan het Gouverneursplein een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden inzake belediging. De man uitte verbale beledigingen tegen surveillerende agenten. De verdachte is voor verhoor naar het bureau gebracht. Daar is proces-verbaal opgemaakt en hij is daarna weer vrijgelaten.

Leeuwarden: drankrijder aangehouden
De politie heeft dinsdagnacht aan de Emmakade een 39-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden inzake rijden onder invloed van alcohol. De automobilist reed bij het zien van de politieauto, met hoge snelheid weg. Na een korte achtervolging is de verdachte door de agenten bij de Emmakade klemgereden. Tijdens de controle die daarop volgde, gaf de automobilist aan dat hij niet in het bezit was van een rijbewijs. Hij is voor verhoor naar het bureau gebracht. Daar blies hij 445 ug/l. De verdachte kreeg een rijverbod van 6 uur. Voor alle zaken is proces-verbaal opgemaakt en hij is daarna weer vrijgelaten.

Tijnje: aanhouding na verzet
De politie heeft dinsdagnacht aan de Master Roordawei een 16-jarige inwoner van Gorredijk aangehouden inzake wederspannigheid. De politie kwam ter plaatse na een melding dat er met brommers rondgescheurd werd. De agenten troffen wel jeugd aan, maar niemand reed op brommers. Tijdens de surveillance door het dorp controleerden de agenten een auto die onverzekerd bleek te zijn. Tijdens het gesprek met de automobilist, bemoeiden enkele jongeren zich met het werk van de politie. De 16-jarige verdachte werd meerdere keren gesommeerd om te vertrekken wat hij negeerde. Daarop is hij aangehouden. De jongen is voor verhoor naar het bureau gebracht. Hij is weer vrijgelaten nadat er proces-verbaal opgemaakt is.

Midsland: aanhouding drie vechtersbazen
De politie heeft dinsdagnacht aan de Noordlandweg drie verdachten aangehouden inzake mishandeling van een 19-jarige inwoner van Midlum. Het Canadese trio van 15, 17 en 19 jaar, maakte deel uit van een groep van vier. Zij waren kort daarvoor aan de Heereweg betrokken geraakt bij een vechtpartij waarbij een meisje door een van de verdachten aan het haar getrokken werd. De jongeman uit Midlum sprong daartussen maar liep zelf klappen op aan zijn schouder en gezicht. Later bleek dat zijn schouder uit de kom was. Hij is door de lokale huisartsenpost verpleegd. De verdachten fietsten weg en de politie werd
ingeschakeld. Het slachtoffer deed aangifte. Omdat de toedracht van het incident nog niet helemaal duidelijk is, vervolgt de politie haar gesprekken met zowel het slachtoffer, getuigen als de verdachten.