Gemeente Zaanstad

21-08-2007

Herontwikkeling Bannehof
Als alles volgens plan verloopt, verhuist de gemeente in 2009 naar een nieuw stadhuis in Inverdan, in het centrum van Zaandam. Dit betekent dat het huidige gebouw rond die tijd vrijkomt. De gemeente wil het gebied laten herontwikkelen, in samenspraak met de inwoners van Rooswijk. Dit gebeurt met een wijkreferendum, waarin alle inwoners van Rooswijk van 16 jaar en ouder mogen stemmen op het plan dat hun voorkeur heeft. Dat plan wordt dan verder uitgewerkt.

De visies zijn ingeleverd!
Vijf geselecteerde partijen hebben nu hun visie bij de gemeente ingeleverd. Die plannen voor de herontwikkeling van het gebied rond het Bannehof zijn nog strikt geheim. Alleen de beoordelingscommissie ziet de plannen. Op 7 september mogen zij hun stem uitbrengen voor één van de visies. Dat stemdocument gaat de kluis in en komt er alleen weer uit als blijkt dat minder dan 30% van de Rooswijkers van 16 jaar en ouder hun stem uitbracht voor één van de vijf planvisies. Het referendum is dan ongeldig. Daarom is het dus belangrijk dat alle Rooswijkers die een stembiljet op de mat krijgen hun stem uitbrengen. Samen kunnen gemeente, inwoners en de marktpartijen dus zorgen dat er een mooi plan komt voor het hart van Rooswijk.

De stem van Rooswijk
Het moment nadert dat de partijen hun plannen kunnen presenteren aan de mensen van Rooswijk. Zij doen dit op 10, 11 en 12 september 2007, van 16.00 tot 21.00 uur in de raadzaal en de foyer van het stadhuis. De Rooswijkers van 16 jaar en ouder ontvangen voor een van deze dagen in de week van 20 augustus een uitnodiging om de plannen te komen bekijken. Daarna kunnen zij direct met een stemformulier hun voorkeur aangeven voor één van de plannen. De stembussen blijven tot 19 september staan.

Eerdere ontwikkelcompetitie
Eerder dit jaar formuleerde een klankbordgroep, met representanten van Evean Guisveld, locale ondernemers en inwoners randvoorwaarden voor wat er mag komen in het gebied. Met deze voorwaarden startte de gemeente een ontwikkelcompetitie voor marktpartijen. In deze competitie bleven vijf partijen over die hun visie op het plangebied mochten uitwerken.