Water op straat als oplossing voor wateroverlast

22/08/2007 07:00

-->

Klimaatverandering, hevige buien en riolering

Door de klimaatverandering zullen hevige regenbuien vaker en heftiger optreden. Om grote schade te voorkomen zijn maatregelen nodig. Overvloedig regenwater tijdelijk bergen op straat hoort daarbij. De problemen en oplossingen heeft Stichting RIONED beschreven in de Visie Klimaatverandering, hevige buien en riolering. Uit een enqu(ee)te van RIONED in het voorjaar van 2007 blijkt dat vrijwel alle gemeenten worden geconfronteerd met regenwateroverlast, hoofdzakelijk op beperkte schaal. Gemeenten nemen al maatregelen of hebben deze in voorbereiding.

Toename regenwateroverlast
Veel gemeenten ervaren dat de regenwateroverlast toeneemt. Bijna de helft van de gemeenten geeft aan de laatste jaren relatief vaak te zijn getroffen door extreme buien. De aandacht van bewoners, politiek en pers is volgens de gemeenten navenant toegenomen. De meeste problemen doen zich voor op bekende locaties. 60% van de gemeenten heeft locaties waar de regenwateroverlast de afgelopen 5 jaar meerdere keren is opgetreden.16% van de gemeenten heeft op nieuwe locaties met overlast te maken gekregen. Deze gegevens zijn van voor de natte zomer van dit jaar. Veelvoorkomende oorzaken van regenwateroverlast zijn toestroming van water naar laaggelegen punten, onvoldoende afvoercapaciteit van de riolering, hoog peil van open water, verstopte straatkolken, toename van verhard oppervlak, knelpunten bij gebouwen zoals gebrekkige ontluchting en onvoldoende hoogteverschil tussen gebouw en straat.

Maatregelen
De gemeenten bepalen de te nemen maatregelen op basis van onder meer de plaatselijke omstandigheden, de aanwezige riolering en bebouwing en de kosten. Het meest kiezen gemeenten voor het aanleggen van een aparte regenwaterafvoer met extra capaciteit, het vergroten van de opslag in open water, het vergroten van de riolering en het bewust creëren van waterberging op straat of in het groen.

Hinder is niet zo erg; schade wel
Water op straat kan hinderlijk zijn, maar ook schade veroorzaken. De afvoercapaciteit van de riolering is begrensd. Het is daarom onvermijdelijk dat bij hevige buien water korte tijd op straat blijft staan. Deze hinder is vergelijkbaar met sneeuwval: de begaanbaarheid van de weg neemt af, maar is snel voorbij en rechtvaardigt niet meteen dure maatregelen. Stichting RIONED vindt het niet aanvaardbaar dat regenwater vanaf de straat gebouwen in loopt, afvalwater in grote mate uit het riool stroomt of belangrijke verkeersaders geblokkeerd worden.

Gecontroleerd water op straat
Het is niet efficiënt om de riolering aan te leggen voor de grootst mogelijke bui. Water op straat hoort bij zware regenval, maar moet wel zo veel mogelijk in goede banen worden geleid. De samenleving zal moeten wennen aan vaker en meer water op straat. Gemeenten moeten de openbare ruimte zo inrichten dat er meer water gedurende korte tijd en op een veilige manier bovengronds geborgen kan worden. Dit kan bijvoorbeeld door het verdiepen van straten, de aanleg van stoepranden en het bufferen van water in groenvoorzieningen.

Aan de slag
Locaties kwetsbaar voor regenwateroverlast moeten goed in beeld worden gebracht op basis van ervaringen, meldingen van bewoners en berekeningen. De riolering moet functioneren zoals de gemeente in haar rioleringsplan heeft vastgelegd en het onderhoud moet onder andere gericht zijn op het tegengaan van verstopte straatkolken en van plaatselijke verzakkingen in het wegdek. Per situatie moet gekeken worden naar een efficiënte mix van aanvullende maatregelen: Gemeenten zorgen voor regenwatervoorzieningen, waterschappen voor de berging en afvoer in sloten en vaarten en eigenaren voor de bescherming van hun gebouw door drempels en pompen in kelders. In principe is voor elke situatie de vraag aan de orde in welke mate water op straat benut en geaccepteerd wordt.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.riool.net