Unieke VOC-kaarten nog maar drie weken te zien Schat Corpus Christi

22/08/2007 09:00



Driehonderd jaar lang lagen unieke VOC-kaarten verborgen in de catacomben van het 'Corpus Christi College' in Oxford. Hoe deze kaarten in handen zijn gekomen van de Engelsen, is nog altijd een raadsel. Eén ding is wel zeker: ze zijn weer terug op Nederlandse bodem en nog maar tot 9 september te bewonderen in de 'schatkamer' van het Maritiem Museum Rotterdam. Daarna verdwijnt de Corpus Christi Collectie voorlopig weer in het depot.

De eenentwintig VOC-kaarten en negen Engelse kaarten kwamen kort geleden boven water. Met 2,4 miljoen euro deed het Maritiem Museum Rotterdam de grootste maritieme museale aankoop ooit. De aanwinst betreft zogenaamde manuscriptkaarten, waarvan veertien op perkament en zestien op papier. Van de papieren kaarten zijn er zeven gemaakt door Nederlandse cartografen, de overige negen zijn van Engelse makelij. De perkamenten kaarten zijn het meest bijzonder: acht kaarten zijn getekend door de meestercartograaf van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, Joan Blaeu. Ter wereld zijn er zesendertig kaarten op perkament van zijn hand bewaard gebleven, dus in één klap bezit het Maritiem Museum nu een kwart van dit unieke erfgoed. De kaarten uit de 17e eeuw vertellen over de Nederlandse expansie in Indonesië, China, India en Sri Lanka. De Corpus Christi Collectie is een rijke aanvulling op de internationaal befaamde kaartencollectie van het Maritiem Museum Rotterdam.

Het Ministerie van OC?, diverse belangrijke fondsen, de Vrienden van het Maritiem Museum Rotterdam, maar ook veel particulieren, hebben de bijzondere aankoop mogelijk gemaakt.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.maritiemmuseum.nl