Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 22 augustus

Fryslân, 22-08-2007 o Politieberichten van dinsdag 21 augustus 07.00 uur t/m woensdag 22 augustus 07.00 uur.

Akkrum: laptops uit bouwkeet gestolen
De politie onderzoekt de diefstal van twee laptops die zondagochtend rond 05.00 uur uit een bouwkeet aan de Galemaleane gestolen zijn. De bouwkeet stond op een werkterrein dat met bouwhekken afgezet is. In de nacht van zaterdag op zondag zijn daar werkzaamheden aan het spoor uitgevoerd. Het personeel van het gedupeerde bedrijf was even op de bouw toen de laptops uit de keet werden weggenomen. Een 39-jarige inwoner van Apeldoorn deed namens het gedupeerde bedrijf aangifte.

Echten: bromfietser gewond
De politie heeft dinsdagochtend aan de Hoofdweg rond 05.00 uur hulp verleend tijdens een eenzijdige aanrijding waarbij een 19-jarige bromfietser uit Delfstrahuizen gewond raakte. Passanten alarmeerden via 1-1-2 de hulpdiensten toen zij de bromfietser met zijn scooter op het fietspad zagen liggen. De ambulance kwam ter plaatse. Het slachtoffer is met ernstig letsel per ambulance naar het ziekenhuis van Heerenveen gebracht. Het is onduidelijk hoe de bromfietser met zijn scooter onderuit is gegaan. Bureau Ongevallenanalyse van politie Fryslân onderzocht de toedracht van het ongeval.

Schalsum A31: automobilist door eenzijdige aanrijding gewond De politie heeft dinsdagochtend hulp verleend tijdens een eenzijdige aanrijding aan de A31 ter hoogte van Schalsum waarbij een 46-jarige automobilist uit Groningen gewond raakte. Het slachtoffer raakte bekneld en was de enige inzittende. Brandweerlieden en
ambulancepersoneel bevrijdden het slachtoffer uit zijn benarde positie. Het is nog onduidelijk hoe het ongeval is ontstaan. Vermoedelijk is de bestuurder, tijdens zijn rit in de richting van Franeker, met de wielen in de rechterberm terechtgekomen. Na een stuurcorrectie is de auto rondgetold en tegen de vangrail aan de linkerzijde van de weg tot stilstand gekomen. Het slachtoffer is met nek- en rugklachten en met een gebroken sleutelbeen per ambulance naar het MCL in Leeuwarden gebracht. Politieagenten begeleidden het doorgaande verkeer langs het incident waardoor er geen stremming, maar wel enige stagnatie ontstond. Bureau Ongevallenanalyse deed onderzoek naar de toedracht van het ongeval. De politie gaf de snelweg rond 11.30 uur weer vrij. Rijkswaterstaat sloot daarna een van de twee rijbanen in de rijrichting Franeker tijdelijk af om de kapotte vangrail te repareren.

Fryslân: 25 gedupeerden van gestolen sieraden melden zich bij politie 250 sieraden weer bij eigenaar terecht
De politie heeft na de oproep van afgelopen vrijdag, in verband met de gestolen sieraden, 25 meldingen van gedupeerden ontvangen. De partij sieraden is afkomstig van diefstallen die tussen mei en juli van dit jaar gepleegd zijn. Van het totaal aantal van ruim 500 teruggevonden sieraden, ter waarde van enkele tienduizenden euros, zijn sinds vrijdag 250 stuks weer retour bij de rechtmatige eigenaar. Daaronder ook nieuwe aangevers uit Meppel en twee uit Leeuwarden. De 25 meldingen die de politie in behandeling heeft, bestonden deels uit gedupeerden die op zoek waren naar hun sieraden van oudere inbraken. Nog niet alle actuele meldingen zijn afgehandeld. De politie gaat nog met een aantal melders nog in gesprek en het politieonderzoek gaat door. Gedupeerden die hun sieraden door een inbraak, die tussen mei en juli van dit jaar gepleegd is, missen en zich nog niet bij de politie hebben gemeld, worden alsnog opgeroepen om via 0900 8844 contact op te nemen met de politie.

Zie tevens de politieberichten van vrijdag 17 augustus. Klik hier voor de foto's van de gestolen sieraden.

Leeuwarden: diefstal uit woning
De politie onderzoekt de diefstal uit een woning aan de Nieuwe Hollanderdijk. Dinsdagochtend kon men de woning binnen komen omdat één van de buitendeuren openstond. Uit de woning werden twee mobiele telefoons, een laptop en een navigatiesysteem weggenomen. De 56-jarige bewoonster deed aangifte.

Lemmer: rijden zonder geldig rijbewijs
De politie heeft dinsdagmiddag tijdens een verkeerscontrole aan de Parkstraat een 51-jarige automobilist uit de gemeente Skarsterlân aangehouden op verdenking van het rijden tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid. De bestuurder reageerde op het stopteken van de politie. De controlerende agenten zagen dat de man geen autogordel droeg. Tijdens de controle bleek eveneens dat het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd was en dat hij tot eind december geen voertuig mocht besturen. De verdachte is voor verhoor naar het bureau gebracht. Daar is proces-verbaal opgemaakt, waarna hij het bureau weer mocht verlaten.

Marssum: automobilist gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagmiddag op de Bitgumerdyk een aanrijding afgehandeld, waarbij een 33-jarige automobilist uit Leeuwarden gewond raakte. De bestuurder naderde een wegversmalling. Uit
tegenovergestelde richting kwam een 54-jarige buschauffeur uit Hurdegaryp. Beide bestuurders dachten dat één van hen wel zou stoppen voor de wegversmalling. Toen dit niet gebeurde ontstond er een aanrijding tussen de auto en de bus. De Leeuwarder werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: politie houdt twee winkeldieven aan
De politie heeft dinsdagmiddag twee inwoners van Leeuwarden, een 49-jarige man en een 37-jarige vrouw, aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De twee hadden een aantal flesjes met parfum weggenomen bij een winkel aan de Nieuwestad. Omdat de politie beschikte over een goed signalement konden de twee verdachten elders in de stad worden aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Uitwellingerga A7: automobilist gewond na kop-staartbotsing De politie heeft dinsdagmiddag op de A7 nabij Uitwellingerga een kop-staartbotsing afgehandeld, waarbij een 23-jarige automobilist uit Bolsward gewond raakte. Een 59-jarige automobilist uit Bolsward moest plotseling afremmen voor het stilstaande verkeer voor hem. De 23-jarige bestuurder reed achter zijn stadsgenoot. Hij remde ook af, maar kon zijn voertuig niet tijdig tot stilstand brengen en een aanrijding was het gevolg. Een 34-jarige bestuurder uit Hindeloopen kon de twee stilstaande autos ook niet meer ontwijken en ook hij raakte betrokken bij de kop-staartbotsing. De 23-jarige Bolswarder werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De overige twee bestuurders kwamen met de schrik vrij.

Leeuwarden/Drachten: politie ontmantelt twee hennepkwekerijen De politie heeft dinsdagmiddag in Leeuwarden en Drachten twee hennepkwekerijen ontmanteld. Naar aanleiding van een melding via Meld Misdaad Anoniem besloten agenten een nader onderzoek in te stellen in een pand aan het Noordvliet in Leeuwarden. In het pand werden zon 1000 hennepplanten aangetroffen. De apparatuur en de hennep werden inbeslaggenomen. De politie stelt een nader onderzoek in naar de eigenaar van de kwekerij. Diezelfde middag werd in een woning aan het Kleinzand in Drachten ook een hennepkwekerij ontdekt. Zowel op één van de slaapkamers als in de tuin vonden agenten hennepplanten. Alle planten, 47 stuks, en de apparatuur werden inbeslaggenomen. De 42-jarige bewoner werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht de verdachte het bureau verlaten.

Tytsjerk/Leeuwarden: twee rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertredingen
De politie heeft dinsdag de rijbewijzen van twee automobilisten ingevorderd na forse snelheidsovertredingen. Op de Rijksstraatweg nabij Tytsjerk werd dinsdagochtend een 70-jarige automobilist uit Veenwouden gecontroleerd. De bestuurder passeerde de controle met 158 kilometer per uur, terwijl op de Rijksstraatweg 100 kilometer per uur is toegestaan. s Middags werd een 35-jarige automobilist uit Franeker op de Groningerstraatweg nabij Leeuwarden gecontroleerd. De bestuurder passeerde de controle met 120 kilometer per uur, terwijl op de Groningerstraatweg 70 kilometer is toegestaan. Van beide bestuurders werd het rijbewijs ingevorderd en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.