Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 21 augustus 2007

Keiharde aanpak interne fraude werkt
Zero-tolerance sleutel tot succes

Winkelbedrijven voeren een zero-tolerance beleid tegen interne fraude. De stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD) constateert dat het waarschuwingsregister steeds vaker en met groot succes wordt gebruikt bij het voorkomen van fraude in de detailhandel.

Het waarschuwingsregister wordt door bedrijven gebruikt om nieuwe medewerkers in winkels, directeuren en medewerkers op het hoofdkantoor te screenen. De FAD constateert dat het gebruik van het waarschuwingsregister fors is toegenomen van 10.000 sollicitanten in 2006 naar 13.000 sollicitanten in de eerste helft van 2007. Het waarschuwingsregister is medio 2007 dus al vaker geraadpleegd dan in heel 2006. Ook zijn in de eerste helft van 2007 evenveel fraudeurs (145) ingevoerd als in heel 2006. De FAD verwacht op grond hiervan dat de schade door fraude in 2007 bij deelnemende bedrijven zal halveren.

Het waarschuwingsregister blijkt van groot belang. De detailhandel regelt zijn zaken nu zelf met een vergunning op grond van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Hiervoor is gekozen omdat politie en justitie onvoldoende capaciteit hebben voor het opsporen en vervolgen van fraudeurs. Sleutel tot succes om fraude effectief te bestrijden is het voeren van een zero- tolerance beleid. Alle medewerkers van de deelnemende bedrijven worden hierover geïnformeerd. Na diefstal volgt ontslag, aangifte bij de politie en opname in het waarschuwingsregister.

De FAD verwacht dat steeds meer bedrijven en sectoren een zero-tolerance beleid gaan voeren met gebruik van een waarschuwingsregister, omdat dit een belangrijk hulpmiddel is waarmee bedrijven fraude effectief kunnen voorkomen.

De FAD constateert dat de Wet Bescherming Persoonsgegevens onvoldoende duidelijk is waar het gaat om een effectieve aanpak van fraude. Zo is de wet onduidelijk wanneer fraudeurs op een waarschuwingsregister mogen worden geplaatst.

De stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD) is de onafhankelijke toezichthouder en beheerder van het waarschuwingsregister. De stichting FAD werkt aan de integriteit van alle winkelmedewerkers. Deze onafhankelijke stichting zet zich in voor het voorkomen en bestrijden van alle vormen van fraude in het winkelbedrijf.