Gemeente Lopik

Onderzoek leefbaarheid en veiligheid

Elke vier jaar onderzoek

In het najaar van 2006 heeft onderzoeksbureau Dimensus onderzoek gedaan naar de leefbaarheid en veiligheid in de gemeente Lopik. Dit onderzoek vindt elke vier jaar plaats en is in 2006 voor de derde keer uitgevoerd. Het doel is de actuele situatie en problemen op het gebied van leefbaarheid en veiligheid op gemeente- en wijkniveau in kaart te brengen, zodat de gemeente haar beleid hierop kan aanpassen.

Voor het onderzoek zijn 1.800 schriftelijke enquêtes uitgezet onder onze inwoners. De respons bedroeg 55%. In juli 2007 is het definitieve onderzoeksrapport verschenen.

Enkele resultaten

De gemeente Lopik komt over het algemeen goed uit het onderzoek. Maar liefst 96% van de respondenten vindt de buurt waarin zij woont (zeer) prettig! Toch zijn inwoners minder optimistisch gestemd over de ontwikkeling van hun buurt in de toekomst. 18% verwacht dat de buurt de komende jaren achteruit zal gaan.

De meeste inwoners voelen zich in de eigen buurt veilig. Dat neemt niet weg dat bijna een vijfde (19%) van de bewoners zich in de buurt wel eens onveilig voelt. Alleen in Lopik-dorp (24%) is dit aandeel hoger dan gemiddeld.

11% van de inwoners vindt dat parkeeroverlast als eerste moet worden aangepakt, gevolgd door het te hard rijden (9%) en de verkeersoverlast (7%). Te hard rijden wordt minder vaak genoemd dan in 2002. Andere problemen die prioriteit verdienen zijn overlast door jongeren, het onderhoud van groenvoorzieningen, de bestrating, de overlast van hondenpoep en de verkeersveiligheid.

34% van alle inwoners is het afgelopen jaar slachtoffer geweest van één of meer misdrijven. In Lopik-dorp is dat 44%. Het gaat dan om diefstal en vernieling aan de buitenkant van de auto, overige beschadigingen of vernielingen, fietsendiefstal, diefstal uit de auto en overige diefstal, woninginbraak of poging daartoe.

Meldpunt buitenruimte

Sinds twee jaar heeft de gemeente een telefonisch meldpunt, 0348 559 985, waar inwoners van maandag tot en met vrijdag van 08.30 to 12.30 uur terecht kunnen voor meldingen en/of klachten over kapotte wegen, openbare verlichting, afvalverwerking, riolering, speeltuinen etc. Uit het onderzoek komt naar voren dat 69% van de inwoners dit meldpunt niet kent. De gemeente Lopik gaat aandacht geven aan het vergroten van de bekendheid.

Input voor te voeren beleid

De resultaten van dit onderzoek, politiecijfers en andere relevante informatie vormen de input voor het beleid dat de gemeente Lopik de komende vier jaar op het terrein van veiligheid gaat voeren.


* Monitor Leefbaarheid en veiligheid Lopik 2006