Gemeente Heerde

Gemeente Heerde

Persbericht

Datum: 22 augustus 2007

Onderwerp: Fractievoorzitters zetten eerste stappen in benoeming burgemeester

De fractievoorzitters van de Heerder gemeenteraad hebben op maandagavond 20 augustus de eerste concrete afspraken gemaakt die moeten leiden tot een nieuwe burgemeester.

De fractievoorzitters hebben afgesproken dat tijdens de raadsvergadering van 24 september een concept functieprofiel wordt vastgesteld. Voor dit profiel zal dankbaar gebruik worden gemaakt van de suggesties die de Heerder bevolking heeft gedaan. Tijdens dezelfde raadsvergadering zal ook de vertrouwenscommissie worden benoemd, die een voordracht moet gaan voorbereiden voor de benoeming van een nieuwe burgemeester. Deze commissie zal bestaan uit de vijf fractievoorzitters en wordt ondersteund door een secretaris (in de persoon van de raadsgriffier). Daarnaast zullen een wethouder en de algemeen directeur van de gemeente Heerde als adviseurs participeren in de vertrouwenscommissie.

In een extra raadvergadering op 17 oktober zal de raad samen met de Commissaris van de Koningin van Gelderland het functieprofiel definitief vaststellen. Daarna kan de vacature worden vrijgegeven. Uit de sollicitaties zal de Commissaris een voorselectie maken die aan de vertrouwenscommissie wordt voorgelegd. Dit zal waarschijnlijk pas aan het eind van dit jaar of begin volgend jaar zijn. Na de gesprekken met de vertrouwenscommissie zullen benoembare kandidaten ook nog een assessment krijgen.

Waarnemer

Omdat de procedure voor een nieuwe burgemeester geruime tijd in beslag neemt, zal in de tussentijd een waarnemer worden benoemd. Hierover vindt op 23 augustus overleg plaats met de Commissaris van de Koningin. Op 27 augustus zal dan op een geheime plaats een kennismakingsgesprek volgen met de door de Commissaris uitgezochte kandidaat voor deze tijdelijke functie