SCP: BredeSchool kan problemen in kansarme wijken verminderen

woensdag 22 augustus 2007

Initiatieven om de concentratie van allochtonen in kansarme wijken te verminderen zijn mislukt. De BredeSchool is volgens het SCP een beter middel om problemen in kansarme wijken te verminderen.

In een recent rapport stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat het eveneens weinig zin heeft alleen nieuwe huurders tot probleemwijken toe te laten die een redelijk tot goed inkomen hebben. Rotterdam wilde op die manier het ontstaan van 'zwarte' wijken voorkomen. Ook de andere drie grote steden hebben weinig succes met hun initiatieven om bevolkingsgroepen in achterstandswijken te mengen. Zo lukt het maar niet of nauwelijks om 'rijke' Nederlanders naar achterstandswijken te lokken met aantrekkelijke nieuwbouw. Volgens het SCP is het eveneens zinloos in een wijk een maximumgrens te stellen aan het aantal allochtonen. Dat leidt vaak tot leegstand. Er is namelijk sprake van de opkomst van een allochtone middenklasse, die graag in betere wijken wil wonen en dat ook kan.

Het SCP vraagt zich af of de groei van probleemwijken wordt veroorzaakt door de etnische afkomst van de bewoners of doordat ze tot de sociale onderklasse behoren. In het eerste geval zal er veel meer moeten worden gezocht naar contacten tussen bevolkingsgroepen. In het andere geval gaat het vooral om het bestrijden van armoede.

Oplossingen
Een oplossing zou kunnen zijn kansarmen naar de buitenwijken en randgemeenten te laten verhuizen. Om de integratie tussen bevolkingsgroepen te bevorderen lijkt het vooral zinnig sportevenementen voor jongeren te organiseren. Een goed voorbeeld daarvan is het panna-voetbal, waarbij jongeren op een klein veldje elkaar vooral met hoogstandjes proberen te verslaan. Ook de BredeSchool is volgens het SCP veelbelovend, omdat daar zowel ouders als buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten.