Raad voor de Rechtspraak


De strafrechter en de burger centraal in Rechtstreeks

Het nieuwste nummer van Rechtstreeks is een bijdrage aan de actuele gedachtevormen over `de kloof''. Die laatste term verwijst naar het verschijnsel dat de Nederlandse burger de voorkeur geeft aan strengere straffen dan de strafrechter in de praktijk oplegt. Dat is, kort gezegd, de centrale bevinding van het door de Raad vorig jaar gepubliceerde onderzoek Op de stoel van de rechter.

Henk Elffers en Jan de Keijser, beiden als onderzoeker werkzaam op het Nederlands Instituut voor Criminaliteit en rechtshandhaving (NSCR) en betrokken bij het eerder genoemde onderzoek, reflecteren in dit nummer van Rechtstreeks over de uitkomsten van twee onderzoeken die betrekking hebben op twee veronderstelde verklaringen van dat verschil.

Ten eerste is er de veronderstelling dat burgers bij hun oordeel over de juiste straf het referentiekader missen dat rechters nu juist beroepshalve wel hebben. Dat kader zou leiden tot over het algemeen gesproken, lagere straffen.

Een tweede, heel andere veronderstelling, luidt dat burgers bij hun oordeelsvorming de ervaring van de strafzitting missen; een ervaring die rechters wel hebben. De gedachte daarbij is dat zo'n zitting meer inzicht geeft in de situatie van de verdachte en daarmee vaker grond vormt voor een mildere straf dan men alleen op basis van dossierinformatie zou geven.

De uitkomsten van beide onderzoeksprojecten wijzen er echter op dat geen van beide veronderstellingen een grote werkelijkheidswaarde hebben. U vindt Rechtstreeks hier.

Bron: Raad voor de rechtspraak Datum actualiteit: 22 augustus 2007 Naar boven