Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen lid Van Bommel over de veroordeling van Mordechai Vanunu

22-08-2007 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel over de veroordeling van Mordechai Vanunu. Deze vragen werden ingezonden op 9 juli 2007 met kenmerk 2060720430.

De minister van Buitenlandse Zaken,
drs. M.J.M. Verhagen

Antwoord van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Bommel (SP) over de veroordeling van Mordechai Vanunu.

Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van het bericht van de veroordeling van Mordechai Vanunu op 2 juli 2007? 1) Herinnert u zich mijn vragen van 21 maart 2005 over de beperkingen die aan Vanunu werden opgelegd? 2)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Deelt u thans de mening dat de veroordeling in strijd moet worden geacht met de universele vrijheid van meningsuiting? Indien neen, waarom niet? Zo ja, bent u van plan de Israëlische regering aan te spreken op de beperking van de vrijheid van meningsuiting van Vanunu en op welke wijze zult u dat doen?

Antwoord
Voor zover mij bekend is de heer Vanunu in een juridische procedure veroordeeld wegens het overtreden van de voorwaarden die in 2004 zijn verbonden aan zijn vrijlating. De heer Vanunu heeft de mogelijkheid beroep aan te tekenen tegen deze veroordeling in eerste aanleg en voorzover mij bekend is hij ook voornemens dit te doen. Ik zie dan ook geen reden de Israëlische regering terzake te benaderen.

Vraag 3
Deelt u de mening dat de Israëlische kernbewapening onderdeel moet zijn van besprekingen in het Midden-Oosten om tot (kern)ontwapening te komen? Zo ja, op welke wijze zult u dat uitdragen?

Antwoord
De Nederlandse regering is van mening dat Israël tot het Non-Proliferatieverdrag zou moeten toetreden als niet-kernwapenstaat en al zijn nucleaire faciliteiten onder het waarborgenstelsel van het IAEA zou moeten brengen. Voorts is de regering voorstander van de totstandkoming van een kernwapenvrije zone in het Midden-Oosten. De regering geeft steun aan resoluties terzake in het kader van het IAEA en van de Verenigde Naties, alsook in het kader van het Non-proliferatieverdrag.


1) `'Atoomspion' Vanunu opnieuw de cel in'. Zie internet editie Knack http://www.knack.be/nieuws/wereld/-atoomspion--vanunu-opnieuw-de-cel-i n/site72-section26-article5573.html. Zie ook Vanunu's website; http://www.serve.com/vanunu/


2) Aanhangsel Handelingen nr. 1480, vergaderjaar 2004 - 2005
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl