Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Helft werknemers op kantoor geen toegang tot sociale netwerksite Facebook

Uit onderzoek blijkt dat twee mensen op drie zich zorgen maken over de informatie die collega's op de sociale netwerksite uitwisselen

Gorinchem, 22 augustus 2007 - Uit een onderzoek van Sophos, wereldleider in IT security en control, blijkt dat vijftig procent van de werknemers geen toegang krijgen tot Facebook omdat hun werkgever uit bezorgdheid over de impact op de productiviteit en de veiligheid een beleid of controles heeft ingevoerd om het gebruik van de site op kantoor te verhinderen. Facebook is een sociaal hulpprogramma dat mensen met elkaar in contact brengt.

Resulaten onderzoek
In een peiling van Sophos bij 600 werknemers* vertelde 43 procent van de respondenten dat hun bedrijf de toegang tot Facebook blokkeerde. Nog eens zeven procent verklaarde dat het gebruik van de sociale netwerksite beperkt was tot mensen die om beroepsredenen toegang nodig hadden.

Anderzijds zei 50 procent van de ondervraagden dat hun bedrijf de toegang tot Facebook niet blokkeerde. Acht procent vertelde dat de toegang vrij bleef uit vrees voor negatieve reacties van de werknemers.

Een tweede peiling** heeft aangetoond dat 66% van de werknemers zich zorgen maken dat hun collega's op Facebook te veel informatie vrijgeven, wat identiteitsdiefstal en phishing-aanvallen op het bedrijf mogelijk zou kunnen maken.

Kwetsbaarheid bedrijven stijgt via sociale netwerksites Volgens Sophos bevatten veel profielpagina's op Facebook informatie over de huidige baan van de gebruiker. Dergelijke gegevens zouden samen met andere gestolen informatie door cybercriminelen gebruikt kunnen worden om fraude te plegen of bedrijfsnetwerken te infiltreren. Vorige week heeft Sophos een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat 41 procent van de gebruikers van Facebook bereid zijn om persoonlijke informatie te onthullen aan een volslagen vreemde (een plastic kikkertje met de naam Freddi Staur), wat de omvang benadrukt van het probleem waarmee bedrijven te maken krijgen.

"Sociale netwerksites worden ook in de Benelux steeds vaker en ook tijdens kantooruren gebruikt. Helaas ontbreekt het de gebruikers aan kennis wat je op die netwerksites wel of niet aan informatie achter zou moeten laten. Vaak wordt zo goedbedoeld te veel of te gevoelige informatie vrijgegeven, waar dan door derden hartelijk misbruik van gemaakt wordt.", verduidelijkt Marnix van Meer, directeur Sophos Benelux. "Bedrijven die zich bewust zijn van de risico's blokkeren dergelijke sites. Daar waar gebruik toegestaan is of gedoogd wordt zou voorlichting gegeven moeten worden om misbruik van de gegevens te voorkomen en de werknemer en het bedrijf in bescherming te nemen."

Sophos meldt een stijging van het aantal klanten die zijn toepassing Web Security and Control gebruiken om sociale netwerksites als MySpace, Bebo en Facebook te blokkeren.

Bedrijven als LloydsTSB, Credit Suisse en Goldman Sachs hebben reeds stappen ondernomen om hun werknemers de toegang tot Facebook te blokkeren.

Check volgende link voor een veilig gebruik van Facebook: www.sophos.com/facebook

Om de laatste Sophos podcast te beluisteren dat de mogelijke risico's van sociale netwerksites samenvat, gelieve op onderstaande link te klikken: www.sophos.com/podcasts

Sophos raadt bedrijven aan om hun terdege te beschermen dankzij een geïntegreerde oplossing voor controle van netwerktoegang en ter bestrijding van bedreigingen zoals spam, hackers, spyware en virussen.


* Sophos online onderzoek, 600 respondenten, 31 juli - 13 augustus 2007 ** Sophos online onderzoek, 287 respondenten, 13 augustus - 20 augustus 2007

Over Sophos
Sophos is wereldleider in IT security en controle. Sophos biedt bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsorganisaties een volledige bescherming en controle tegen bekende en onbekende malware, spyware, intrusions, ongewenste applicaties, spam, policy-misbruik en ongecontroleerde netwerktoegang (NAC of Network Access Control). De gebruiksvriendelijke, betrouwbaar ontwikkelde producten van Sophos beschermen meer dan 100 miljoen gebruikers in meer dan 150 landen. Met meer dan 20 jaar ervaring en een wereldwijd netwerk van centra die bedreigingen analyseren, is het bedrijf in staat snel te reageren op nieuwe bedreigingen en behaalt daarmee het hoogste niveau van klantentevredenheid binnen deze sector. Sophos is een internationaal bedrijf met hoofdzetel in Boston, MA, en Oxford, UK. Meer informatie is beschikbaar via www.sophosbenelux.com.

Voor de allernieuwste security nieuwsflashes, alsook commentaar en achtergrondinformatie rond opkomende security bedreigingen, blijft u up-to-date via de security blog van Sophos: http://www.sophos.com/blog

Voor meer informatie en/of een telefonische toelichting, gelieve contact op te nemen met:

Sophos Benelux
Marnix van Meer
Tel: +31 655700255
m.vanmeer(at)sophosbenelux.com

Creative Strategies
Elke De Ridder
Tel: +32 2 267 41 60
ederidder(at)creative-strategies.eu.com