Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


Skelet in scheepswrak via DNA geïdentificeerd

22 augustus 2007
De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten heeft de identiteit laten vaststellen van een skelet dat in de jaren `70 werd gevonden tijdens de opgraving van het 19e eeuwse scheepswrak `De Lutina' bij Swifterbant. Het Forensisch Laboratorium voor DNA-onderzoek (FLDO) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft enkele dagen geleden het vermoeden bevestigd dat het skelet van schipper Kisjes is. DNA-onderzoek aan de hand van een fragment uit het dijbeen heeft dit uitgewezen.

Op 20 november 1888 verging op de Zuiderzee tijdens een krachtige storm het schip De Lutina, een praam van schipper Jan Kisjes. Samen met zijn knecht, Reinder Tulp, vervoerde hij een lading schelpen en metselstenen van Brielle naar Zwartsluis. In 1976 werd het wrak van De Lutina nabij het huidige Swifterbant opgegraven. Naast een ruime scheepsinventaris trof men het skelet van een bemanningslid aan. Deze persoon lag met de onderbenen vast onder de lier en had het schip daarom niet kunnen verlaten.

Indertijd heeft een aantal medewerkers van de IJsselacademie in Kampen na intensief archiefonderzoek de naam van het schip en haar bemanning kunnen achterhalen. Ook kon het tijdstip van vergaan worden vastgesteld. Er vond zelfs een bijeenkomst plaats met de nabestaanden. Toen ging men er vanuit dat nooit zou worden vastgesteld of het skelet van Tulp of Kisjes was.

Bij het LUMC wordt nu promotieonderzoek gedaan naar de mogelijkheid om DNA uit archeologisch menselijk materiaal te halen. Prof. Peter de Knijff van het FLDO was bereid het onderzoek aan het "Lutina-skelet" hierin mee te nemen. Uiteraard werd van de nabestaanden toestemming gevraagd, en gekregen. Tevens verklaarde een achterkleinzoon van de schipper zich bereid om zijn DNA af te staan. De kans op een positief resultaat werd niet groot geacht omdat het bot uit 1888 stamt en lang onder water heeft gelegen. Toch berichtte het FLDO op 30 juli jl. dat een goed zogenaamd Y-chromosoom DNA-profiel was gevonden. Met een Y-chromosoom DNA profiel is het mogelijk een familierelatie in de directe mannelijke lijn te reconstrueren. Op 16 augustus werd gemeld dat bij vergelijking met het Y-DNA profiel van de achterkleinzoon een volledige match is gevonden. Dit Y-DNA profiel werd nog niet eerder in Nederland waargenomen. Hiermee is de kans zeer groot (ca. 99.95%) dat het skelet inderdaad van schipper Kisjes is.

De inventaris van "de Lutina" is opgenomen in het open scheepsarcheologisch depot van de RACM in Lelystad. De familie heeft toestemming gegeven om het skelet op te nemen in een permanente expositie die in Lelystad wordt ingericht, zodat het publiek straks kennis kan nemen van het dramatische verhaal van de ondergang van het schip en van de laatste puzzelstukjes rond de identificatie van haar bemanning.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Benno van Tilburg, locatiemanager Lelystad , 0320-269733 of Ben de Vries, woordvoerder RACM, 030-6983475. Voor meer informatie over het DNA onderzoek kunt u contact opnemen met de woordvoerders van de Universiteit Leiden, Directoraat Communicatie, 071-5268005.

Persbericht van RACM locatie Lelystad, 21 augustus 2007.