GroenLinks

Advies Europese privacytoezichthouder dwingt tot nieuwe onderhandelingen over Passagiersgegevens

22 augustus 2007

GroenLinks vraagt minister Hirsch Ballin van Justitie om de persoonsgegevens van mensen die naar of over de Verenigde Staten vliegen niet aan de Amerikaanse autoriteiten over te dragen en in de Europese Unie aan te dringen op nieuwe onderhandelingen met de VS. De nieuwe overeenkomst tussen de VS en de EU baart de Europese privacytoezichthouder grote zorgen; niet alleen kunnen de Amerikaanse autoriteiten steeds meer passagiersgegevens opvragen, ook de manier waarop deze gegevens worden gebruikt én de mogelijkheid voor de Amerikanen om naar eigen inzicht om te springen met de gemaakte afspraken doen het ergste vermoeden voor de privacybescherming van vliegtuigpassagiers.

GroenLinks wil daarom dat minister Hirsch Ballin op zijn minst een pas op de plaats maakt en het advies van de Nederlandse privacybeschermer, het College Bescherming Persoonsgegevens, afwacht.

Femke Halsema en Naïma Azough

Den Haag, 22 augustus 2007

Schriftelijke vragen van de leden Halsema en Azough (beiden GroenLinks) aan de minister van Justitie inzake het akkoord tussen de VS en de EU over de verstrekking van passagiersgegevens


1. Kent u het advies van de Article 29 Data Protection Working Party , waarin gesteld wordt dat de afspraken over de verstrekking van passagiersgegevens tussen de EU en de VS een verslechtering inhouden ten opzichte van eerdere afspraken?


2. Wat vindt u ervan dat het de Europese privacytoezichthouder grote zorgen baart dat de huidige overeenkomst bijzondere persoongegevens kunnen gebruiken op een wijze die in strijd is met Europese privacyregels en dat het de Amerikaanse autoriteiten toegestaan is om eenzijdig te bepalen wat uitzonderlijke gevallen zijn waarvoor de afspraken tussen de EU en de VS niet gelden? Ontstaat daarmee niet het onaanvaardbare risico dat de bedoelde passagiersgegevens vogelvrij verklaard zijn?


3. Bent u bereid om, in afwachting van het advies van het College Bescherming Persoonsgegevens, een pas op de plaats te maken door Nederlandse passagiersgegevens niet ter beschikking te stellen aan de Amerikaanse autoriteiten en in Europees verband aan te dringen op een fundamentele herziening van de tussen de EU en de VS gemaakte afspraken nu bestaande Europese privacyregels geschonden dreigen te worden? Zo nee, waarom niet?