Sociaal-Economische Raad

RAAD VERGADERT OVER PARTICIPATIE JONGGEHANDICAPTEN

22 augustus 2007 - Alles moet gedaan worden om jonggehandicapten optimaal te laten participeren in een vorm van werk die past bij hun talenten en waarbij rekening gehouden wordt met hun beperkingen. Veel jonggehandicapten zijn bijzonder gemotiveerd om aan de slag te gaan. Dat is de kernboodschap van een advies dat de Sociaal-Economische raad vrijdag 24 augustus zal vaststellen. Naast de inkomensvoorziening op minimumniveau, die de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) biedt, is méér nodig.

De afgelopen maanden heeft een SER-werkgroep een advies over de Wajong voorbereid. In het advies, dat in de voorbije weken besproken is door de achterban van centrale werkgevers- en werknemersorganisaties in de SER, staan aanbevelingen aan de overheid, de sociale partners, uitvoeringsinstellingen en onderwijsinstanties om de participatie van Wajongers te vergroten. Met maatwerk is voor veel mensen met een functiebeperking een passende plaats op de arbeidsmarkt mogelijk. Het voortgezet onderwijs en het beroepsonderwijs moeten jongeren met een beperking al heel vroeg, en meer dan nu, voorbereiden op werk.

Het advies is een reactie op een adviesaanvraag van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het is onder meer van belang in verband met de voorziene groei van het aantal jongeren met een functiebeperking. Waar nu ongeveer 150.000 jonggehandicapten een Wajonguitkering ontvangen, is de verwachting dat dit aantal oploopt tot zo'n 300.000 in 2040. Op dit moment heeft 26 procent van de Wajongers werk, waarvan 9 procent in een regulier dienstverband en 17 procent in het kader van de Wet sociale werkvoorziening. Betrokken organisaties en Wajongers zelf gaan ervan uit dat voor een veel groter percentage een vorm van werk mogelijk en gewenst is. Naast werk bij een reguliere werkgever of in Wsw-verband gaat het om vrijwilligerswerk, arbeidsgerichte dagbesteding of werk als zelfstandige. De aantrekkende arbeidsmarkt kan daarbij helpen.

Tijdens de raadsvergadering zullen niet alleen sociale partners en kroonleden het woord voeren, maar ook Jacqueline Kool die als (ervarings-)deskundige in de voorbereidende werkgroep zat.

De raadsvergadering in het SER-gebouw aan de Bezuidenhoutseweg 60 in Den Haag is openbaar en begint om 10.15 uur.

Noot voor de redactie (