Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Breda (22/08)

BREDA, 22 augustus 2007

Fietsendief aangehouden na tip getuige
BREDA: Een alerte getuige heeft dinsdagochtend kunnen voorkomen dat een fiets werd gestolen. De fietsendief probeerde rond 08.00 uur met een schroevendraaier het slot te forceren. Een getuige zag dit en belde direct de politie. Die kon de 23-jarige inwoner van Breda aanhouden. De verdachte bekende de fiets te hebben geprobeerd te stelen en is met een dagvaarding heengezonden.

Twee daders aangehouden voor inbraak
BREDA: Een 21-jarige inwoner van Breda is dinsdag aangehouden voor een inbraak die in de nacht van 6 op 7 augustus heeft plaatsgevonden. Naar aanleiding van de inbraak werd het beeldmateriaal dat was opgenomen nabij het pand aan de Ginnekenweg door de politie bekeken. Na vervolgonderzoek kon dinsdag de 21-jarige verdachte worden aangehouden. Hij is inverzekering gesteld. Bij de inbraak werd de achterdeur van de winkel geforceerd met een breekvoorwerp. De buit was nihil. Vorige week werd in deze zaak al een 14-jarige verdachte aangehouden. Ook hij is inverzekering gesteld.

Politie houdt drietal aan voor bedreiging groepsleiders BREDA: Twee groepsleiders van een crisisopvang zijn de afgelopen week mishandeld en bedreigd door een drietal jongens die zij onder hun hoede hadden. Het vijftal was de afgelopen week in Nederland op kamp gegaan waar de incidenten plaats hadden. Bij terugkomst werd ook de auto van de groepsleiders door het drietal vernield. De politie heeft na de aangifte de drie jongens, een 15-jarige, een 16-jarige en een 18-jarige inwoner van Breda, aangehouden. Zij zijn inverzekering gesteld.

Verdachte vernieling politieauto meldt zich bij politie BREDA: Een 26-jarige inwoner van Zevenbergen heeft zich dinsdagavond gemeld bij de politie nadat hij tegen een buitenspiegel van een politieauto had geschopt op het Chasseveld. De man had een voorwaardelijke celstraf die hij graag wilde uitzitten. Hij had zich hier eerder die avond voor gemeld bij de politie. Die gaf aan dat dit niet mogelijk was gezien het feit dat het een voorwaardelijke straf betrof. De man was het hier niet mee eens en vernielde hierop de spiegel van een politieauto en meldde zich. Zo hoopte hij alsnog zijn straf te kunnen uitzitten. Helaas voor de man is hij na verhoor weer heengezonden. Hij heeft een dagvaarding gekregen.

Politie houdt vrouw aan na inbraak in woning
BREDA: De politie kreeg dinsdagavond een melding dat iemand een ruit had vernield van een woning aan de Gaffelstraat. De politie trof in de woning een 33-jarige inwoonster van Aalten aan die op zoek was naar een slaapplaats. De vrouw is aangehouden en is een slaapplaats aangeboden in het cellencomplex. Het vermoeden bestaat dat de vrouw ongewenst vreemdeling is waardoor de vrouw is overgedragen aan de Vreemdelingendienst.

Vrouw doet aangifte van huiselijk geweld door vriend
BREDA: Een 26-jarige inwoonster van de wijk Centrum heeft in de nacht van dinsdag op woensdag aangifte gedaan bij de politie van mishandeling. De vrouw was die nacht mishandeld door haar vriend, een 43-jarige inwoner van Breda. Tijdens de mishandeling was de vrouw de straat opgerend en had de politie gebeld. Die is direct ter plaatse gekomen en kon de verdachte even later aanhouden. De man is ingesloten.

De politie stimuleert slachtoffers om aangifte te doen van huiselijk geweld. Maar een aangifte is niet (meer) noodzakelijk om een dader aan te houden. Bij voldoende ander bewijs, bijvoorbeeld letsel en getuigenverklaringen, kan de politie een dader toch aanhouden. Slachtoffers en daders worden gestimuleerd om hulp te zoeken. Hierover zijn concrete afspraken gemaakt met partnerorganisaties. Het doel is niet om de relatie te beëindigen, maar wel het geweld te stoppen.

Politie houdt snelheidscontroles
BREDA/BAVEL/ETTEN-LEUR: Snelheid kan het verschil uitmaken tussen leven en dood. Voor automobilisten is de kans op overlijden bij een aanrijding met een snelheid van 80 km/uur bijvoorbeeld al twintig keer groter dan bij een snelheid van 30 km/u. Nog treuriger zijn de cijfers over fietsers en voetgangers. Bij aanrijdingen met een snelheid van slechts 35 km/u komt 5% van de fietsers of voetgangers om het leven. Bij 48 km/u is het aandeel met dodelijke afloop al opgelopen tot 45% en bij 64 km/u overleeft nog maar 15% de klap.

Dit is één van de redenen waarom de politie intensief controleert op snelheid. In Etten-leur werd op de Rijsdijk gecontroleerd waarbij 682 bestuurders passeerden. 63 reden harder dan de toegestane snelheid van 50 km per uur. In Bavel werd gecontroleerd op de Lange Bunder. Daar passeerden 185 bestuurders de controle waar er 19 te hard reden. De toegstane snelheid bedraagt daar 50 km per uur. In Breda controleerde de politie op de Galderseweg. Daar is de toegestane snelheid 60 km per uur. 41 bestuurders reden harder dan toegestaan en kunnen een bekeuring tegemoet zien. In totaal passeerrden 378 bestuurders de controle.
Op de Nieuwe Kadijk controleerde het Verkeershandhavingsteam op snelheid. In de avonduren passeerden 3568 bestuurders de controle waarbij er 119 te hard reden. 70 km per uur is daar toegestaan. De overtreders kunnen een bekeuring tegemoet zien.

Auteur: Nicolette Bovenhorst