Senternovem


Nieuws

22-08-2007 | Onderzoek toont aan: kosten duurzaam bouwen te hoog ingeschat

Een duurzaam gebouw wordt 17% duurder ingeschat dan een niet-duurzaam gebouw, terwijl de werkelijke prijs slechts 5% hoger is. Het dure imago van duurzaam bouwen wordt bevestigd door een onderzoek van de World Business Council for Sustainable Development naar de inschatting van de kosten voor duurzaam bouwen. Daarnaast wordt de bijdrage in de CO2-uitstoot van gebouwen juist te laag ingeschat: wereldwijd 19% in plaats van de daadwerkelijke 40%.

Barrière voor meer energie-efficiency
De World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) deed onderzoek onder 1.400 sleutelfiguren in de bouw- en vastgoedsector. Uit het rapport 'Energy Efficiency in Buildings: Business Realities and Opportunities' (download 1.790 kB) blijkt dat de kosten van duurzaam bouwen zwaar worden overschat. Uit de vraag 'Hoeveel meer denk u dat een gecertificeerd duurzaam gebouw kost in vergelijking met een gewoon gebouw' bleek dat de respondenten dachten dat dit gemiddeld 17% was, terwijl het in werkelijkheid slechts 5% is. Dat is ruim drie keer zoveel als de werkelijke situatie. Daarentegen wordt de uitstoot van CO2 juist ónderschat. De ondervraagden schatten de bijdrage van gebouwen aan de wereldwijde uitstoot op 19% tegen de daadwerklijke 40%. Het onderzoek vond plaats in Frankrijk, Duitsland, Spanje, VS, Brazilië, China, India en Japan.
Doordat sleultelfiguren in het vastgoed en de bouw in deze landen de kosten en baten van 'groene' (duurzame) gebouwen verkeerd beoordelen, vormen zij een belangrijke barrière voor meer energie-efficiency in de bouwsector.

Nog weinig ervaring duurzaam bouwen
Volgens de initiatiefnemers van het onderzoek heeft de mondiale bouwexplosie in de ontwikkelingslanden een enorme kans gecreëerd om anders te bouwen en de energievraag drastisch te verlagen. Voor een gemiddeld gebouw in een industriële markt kunnen bestaande technieken in combinatie met nuchterheid de energie- efficiency met 35% verhogen en de kosten voor verwarming met 80% verlagen.
De studie vond ook dat minder dan één op de zeven respondenten had deelgenomen in een groen gebouwproject. De betrokkenheid varieert van een hoge 45% in Duitsland tot slechts 5% in India. Ongeveer 20% van de architecten, adviseurs en ontwikkelaars zijn betrokken geweest in dergelijke projecten, vergeleleken met slechts 9% van de eigenaren en huurders.
Volgens de initiatiefnemers zijn een krachtig ondersteunend beleid en regelgevende kaders nodig om een verandering te bereiken in energie-efficiency in gebouwen. Overheden en lokale autoriteiten moeten gezond beleid ontwikkelen.