Dienstenbond CNV

Nieuws

22 augustus 2007

Sociaal plan belangrijk nu fusie bloemenveilingen een feit lijkt

Gisteren, dinsdag 21 augustus, is bekend geworden dat de Nederlandse Mededingingsauthoriteit (NMa) haar goedkeuring heeft gegeven aan het voornemen van de bloemenveiling Aalsmeer en FloraHolland om per 1 januari aanstaande te fuseren. Fusie heeft consequenties, ook voor personeel. CNV Dienstenbond zal zich inzetten voor een goed Sociaal Plan.

Lange tijd was het onzeker of de fusie wel doorging en als die doorging of er niet aanvullende voorwaarden gesteld zouden worden door de NMa. Dat blijkt allemaal niet het geval. De NMa heeft laten weten dat: De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verleent na diepgaand onderzoek een vergunning voor de fusie tussen Coöperatie Bloemenveiling Aalsmeer U.A. en de Coöperatieve Bloemenveiling FloraHolland U.A..
Kortom, de veilingen mogen fuseren. Uiteraard moeten de leden van de beide bloemenveilingen daar nog wel hun instemming aan geven. Op 19 september mogen de leden van FloraHolland en de VBA daar hun zegje over doen. Pas dan is de fusie echt een feit!

Veel fusies worden ingegeven door financiële redenen, wat niet verkeerd hoeft te zijn. Echter, er werken wel mensen bij de veilingen waar rekening mee gehouden moet worden. CNV Dienstenbond heeft bij beide directies aangegeven zich zorgen te maken over hoe cultuuraspecten van beide veilingen en vestigingen samen moet gaan en heeft gevraagd om daar met extra aandacht mee om te gaan. Wij houden dat in de gaten, maar ook de ondernemingsraad heeft daar een belangrijke rol in.

Sociaal Plan
CNV Dienstenbond heeft bij de bloemenveilingen aangegeven dat er positief kritisch gekeken wordt naar de personele consequenties van de fusie. Er zullen wat ons betreft geen gedwongen ontslagen vallen en als er al medewerkers buiten de boot vallen, zullen zij van werk naar werk geholpen worden.

Inmiddels heeft CNV Dienstenbond na het bekend worden van de voorgenomen fusie in oktober vorig jaar al een paar keer met de kaderleden van FloraHolland en van de VBA gezamenlijk bijeen gezeten. Daar is met elkaar en over elkaar gesproken over de mogelijke gezamenlijke toekomst. Ook over een Sociaal Plan is gesproken en wat daar in zou moeten. Dat heeft een lijst met uitgangspunten opgeleverd die deze week met alle kaderleden van beide bloemenveilingen besproken wordt. Leden worden daar uiteraard over geïnformeerd.

Deze uitgangspunten zullen ook inzet worden voor de onderhandelingen voor het Sociaal Plan die op 7 september met directie gevoerd gaan worden.

Overigens zullen alle medewerkers, ook de medewerkers die op korte termijn al de consequenties van de fusie ondervinden, onder het Sociaal Plan vallen.