GroenLinks

GroenLinks wil snelle invoering van Amber Alert in Nederland

22 augustus 2007

GroenLinks vraagt het kabinet om de oproep van Europees commissaris Frattini tot invoering van het Amber Alert Plan in de EU te ondersteunen en uit te voeren. Het van origine Amerikaanse Amber Alert Plan maakt gebruik van uiteenlopende moderne communicatiemiddelen om vermiste en ontvoerde kinderen snel op te sporen. Dat systeem lijkt zeer succesvol.

In 2004 vroeg GroenLinks ook al om een onderzoek naar de invoering van het Amber Alert Plan in Nederland (Kamervragen nr. 1180). Het kabinet vond destijds dat er in Nederland al voldoende mogelijkheden bestonden om vermiste kinderen op te sporen. GroenLinks wil dat de betrokken ministers geen aanvaardbare mogelijkheid onbenut laten om vermiste kinderen op te sporen en acht een Nederlands Amber Alert een kansrijk instrument.

Ineke van Gent en Naïma Azough

Den Haag, 22 augustus 2007

Schriftelijke vragen van de leden Van Gent en Azough (beiden GroenLinks) aan de ministers van Justitie, van Binnenlandse Zaken en van Verkeer en Waterstaat over het invoeren van het Amber Alert Plan in Nederland


1. Herinnert u zich onze eerdere vragen over de wenselijkheid om het Amerikaanse Amber Alert Plan in te voeren omdat het bijdraagt aan de snelle opsporing van vermiste en ontvoerde kinderen? (2002/2004 nr. 1180) Vindt u ook niet dat het in dergelijke ernstige gevallen mogelijk moet zijn om met gebruikmaking van hedendaagse elektronische communicatiemiddelen alles in het werk te stellen om vermiste en ontvoerde kinderen op te sporen?


2. Wat vindt u van de oproep van Europees commissaris Frattini aan alle EU-ministers van Justitie om een dergelijk systeem in te voeren en wat wordt precies uw inzet in EU-verband? (Trouw, 22 augustus 2007)


3. Bent u bereid alsnog een onderzoek in te stellen naar de praktische uitvoerbaarheid van het Amber Alert Plan in Nederland nu ook in Frankrijk, Griekenland en Groot-Brittannië goede ervaringen zijn opgedaan?


4. Wilt u daarbij onderzoeken of, naast sms-achtige vormen van communicatie het ook mogelijk is om het snel communiceren via navigatiesystemen (de zogenaamde TomToms) bij het Amber Alert te betrekken?


5. Bent u bereid snel te besluiten tot het invoeren van een Amber Alert-achtig systeem in Nederland?