Ingezonden persbericht


(pic)

PERSBERICHT
Den Haag, 22 augustus 2007

Cordaid Mensen in Nood stelt E 250.000 beschikbaar voor slachtoffers aardbeving Peru

Nederlandse hulpcoördinator vertrekt morgen naar rampgebied

Cordaid Mensen in Nood gaat 250.000 Euro beschikbaar stellen voor de hulpverlening voor de slachtoffers van de aardbeving in Peru. Dit bedrag komt ten goede aan meerdere lokale hulporganisaties in het rampgebied. Caritas Peru, net als Cordaid Mensen in Nood lid van het internationale Caritas netwerk dat zich richt op noodhulp, is momenteel bezig om ca 10.000 families te voorzien van voedsel, schoon drinkwater, kleren, dekens, medicijnen en andere basale voorzieningen. Het verstrekken van bouwmaterialen om tijdelijke onderkomens te bouwen, is in de planning. Op 20 augustus leverde Caritas Peru 5 vrachtwagens die nog eens 50 ton aan humanitaire hulp de getroffen gebieden inbrachten. In totaal is tot nu toe 215 ton aan hulpgoederen verstrekt. Caritas heeft centra voor hulpverlening opgezet in Pisco, Canete, Ica en Chinca, waar honderden vrijwilligers helpen bij de distributie van goederen.

Andere lokale partnerorganisatie zijn Caja Rural PROFINANZAS en Caja Rural Señor de Lúren. Het betreft hier twee organisaties die zich normaliter bezig houden met het verstrekken van microkredieten via een netwerk van kleine veldkantoren op het platteland. Medewerkers van de Cajas Rurales hebben onderzoeken naar de situatie uitgevoerd in de omgeving van Cañete en Luren (Ica) en richten zich nu qua hulpverlening op totaal 4000 families, waaraan zij dekens, kookgerei en keukenspullen verstrekken. Tevens wordt gekeken naar hoe materialen voor onderdak aan te leveren.

Ter coördinatie van de hulpverlening van Cordaid Mensen in Nood en voor overleg ter plaatse met bovengenoemde en andere lokale partnerorganisaties, vertrekt morgen een Nederlandse teamleider naar het rampgebied.

De aardbeving die op 15 augustus jl. (lokale tijd) met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter voor de kust van Peru, ter hoogte van de steden Cañete, Pisco en Ica plaatsvond, heeft tot nu toe aan 610 mensen het leven gekost en zeker 35.000 huizen vernield, waardoor meer dan 100.000 - 150.000 mensen dakloos zijn geworden.



Ingezonden persbericht