Consumentenbond


---

22 augustus 2007

Consumentenbond opent meldpunt Toeristenbelasting

Tarieven wisselend en ondoorzichtig

Uit onderzoek van de Reisgids van de Consumentenbond blijkt dat consumenten bij de toeristenbelasting overgeleverd zijn aan de grillen van gemeenten en recreatieondernemers. Gemeenten stellen zelf de tarieven vast en ondernemers kunnen deze naar eigen inzicht verhogen. De Consumentenbond vindt dit laatste onacceptabel.

Uit een steekproef onder websites van 300 recreatieondernemers bleken 156 ondernemers toeristenbelasting te vragen. Eénderde van deze ondernemers hield zich hierbij niet aan het tarief van de gemeente, maar gooide er zelf een bedrag bovenop van een paar cent tot toch wel aanzienlijke bedragen. De Consumentenbond vindt dit onacceptabel. Eventuele administratieve lasten moet de ondernemer in zijn algemene bedrijfskosten opnemen en niet per recreant doorberekenen. Daarnaast zijn er ook ondernemers die helemaal geen- of minder toeristenbelasting apart incasseren dan het gemeentelijke tarief.

Om een nog beter beeld te krijgen over (de hoogte van) toeslagen en belastingen die consumenten door recreatieondernemers voorgeschoteld krijgen, heeft de Consumentenbond het meldpunt Toeristenbelasting geopend (toeristenbelasting@consumentenbond.nl). De bond wil de resultaten van dit meldpunt gebruiken voor vervolgonderzoek en om bij betrokken partijen aan te dringen op duidelijkheid en transparantie. Daarnaast vindt de bond dat toeristenbelasting als aparte kostenpost op de factuur moet verdwijnen. Net als bij luchthavenbelasting moet toeristenbelasting al zoveel mogelijk in de eindprijs verwerkt worden. In het onderzoek deed slechts 18,7% van alle ondernemers dit.

Gemeenten in Nederland mogen onbeperkt toeristenbelasting heffen. Ook zijn zij vrij om te kiezen voor een vaste prijs, een percentage of een apart tarief voor een camping of hotel. De hoogte van deze belasting varieert van EUR0,34 tot EUR3,50 per nacht. Ondernemers die een verblijf aanbieden moeten deze belasting afdragen aan de gemeente. Zij mogen het bedrag opnemen in de overnachtingsprijs of apart op de nota vermelden en hoeven zich hierbij niet te houden aan het officiële gemeentelijke tarief. Er vindt geen controle vanuit de gemeente plaats.

Media kunnen voor informatie mailen naar: pers@consumentenbond.nl