Gemeente Breda

Eerste burgerinitiatief leidt tot integrale visie Ginneken

Het college van burgemeester en wethouders van Breda wil een integrale visie ontwikkelen op de wijk Ginneken. De locaties Eleonorastraat, Vogelenzanglaan/Burg. Middelaerlaan laat de gemeente in deze visie buiten beschouwing.

Dit omdat zij al eerder besloot mee te werken aan de herontwikkeling van deze locaties. Daarmee komt het college waar het kan, tegemoet aan het burgerinitiatiefvoorstel van Leefbaar Ginneken.

Hoewel het college vaststelt dat het ingediende burgerinitiatief niet op alle punten voldoet aan de spelregels Verordening Burgerinitiatief Gemeente Breda, adviseert het college de gemeenteraad om een visie voor Ginneken te ontwikkelen. Het college hecht belang aan een duidelijke rol voor de Stichting Leefbaar Ginneken bij het opstellen van deze visie en wil ook andere belangengroeperingen zoals wijkraad Ginneken=Ginneken hierbij betrekken. Het gaat om een visie op het gebied tussen de Zuidelijke Rondweg, Fatimastraat, Allerheiligenweg, Duivelsbruglaan en Baronielaan.

Leefbaar Ginneken vraagt de gemeente in het burgerinitiatiefvoorstel niet alleen om een visie op de wijk Ginneken, maar ook om de artikel 19 procedures, wijziging bestemmingsplan, stil te leggen. Dat is echter niet mogelijk. Wethouder Oomen van Ruimtelijke Ontwikkeling: We hebben uit dit burgerinitiatief gehaald wat er in zit. Het nu stopzetten van deze procedures raakt de grenzen van een betrouwbare overheid en de grenzen van behoorlijk bestuur.

De spelregels waaraan een burgerinitiatief moet voldoen, zijn vastgelegd in de Verordening Burgerinitiatief Gemeente Breda. Daarin staat ondermeer dat het burgerinitiatief moet gaan over een onderwerp wat binnen de bevoegdheid van de gemeenteraad valt. Ook moet het burgerinitiatief gaan over een onderwerp waartegen geen bezwaar of beroep mogelijk is. Het ingediende burgerinitiatief voldoet niet aan deze voorwaarden.

Het burgerinitiatief is in 2006 in het leven geroepen om burgers de mogelijkheid te geven een kwestie op de politieke agenda van de gemeenteraad te krijgen en de raad te verplichten een uitspraak over de kwestie te doen. Het burgerinitiatief wordt, bij voldoende animo, ingediend bij de raad. Een initiatief dat aan alle voorwaarden voldoet, wordt aan de commissie en het college voorgelegd.

Het burgerinitiatiefvoorstel visie Ginneken wordt op 28 augustus in de commissie Bouwen en wonen besproken.

Breda, 22 augustus 2007