Gemeente Breda

In Breda laatste ronde van start voor vereenvoudiging vergunningen

Derde ronde: bouwgerelateerde vergunningen. De gemeente Breda vereenvoudigt in drie rondes in totaal ruim dertig vergunningen. Burgemeester en wethouders hebben op 21 augustus een voorstel voor de laatste elf vergunningen vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak. Het gaat hierbij om vergunningen die te maken hebben met bouw.

Vergunningen worden vereenvoudigd, omgezet in algemene regels of zelfs afgeschaft.

Met de vereenvoudiging wil de gemeente de administratieve lasten verlichten voor het bedrijfsleven en burgers. Het streven is om het aantal vergunningen in totaal met zon veertig procent terug te brengen.

Bouwgerelateerde vergunningen

Voorstel voor de bouwgerelateerde vergunningen is bijvoorbeeld dat de vergunningen voor het plaatsen van kabels en leidingen in openbare grond en (her)aansluiting op het gemeenteriool worden vereenvoudigd. De vergunning alarminstallatie wordt afgeschaft en een aanlegvergunning wordt alleen nodig als het risico bestaat dat het terrein minder geschikt wordt voor de gegeven bestemming. De objectvergunning en de in- en uitritvergunning worden omgezet in algemene regels en meldingsplicht. Behouden blijven de opbreekvergunning, monumentenvergunning, sloopvergunning en de bestemmingsplanvrijstelling art. 19. Voor alle vergunningen geldt dat de aanvraagformulieren worden vereenvoudigd en gedigitaliseerd.

Speciale aandacht vraagt het college van B&W voor de vereenvoudiging van de kapvergunning. Het voorstel is om de kapvergunning gedeeltelijk af te schaffen. Het college wil van bewoners weten in welke situaties een kapvergunning behouden moet blijven. Mogelijkheid is om alleen vergunningplicht te behouden voor monumentale bomen, bomen die op een uitgebreide beschermde bomenlijst staan, bomen in het stadshart en/of bomen vanaf een bepaalde stamomtrek. Een andere mogelijkheid is om de vergunningplicht te vervangen door algemene regels met meldingsplicht. Daarnaast is het voorstel om voor bomen die door het gemeentebestuur zijn wegbestemd bijvoorbeeld in het kader van bouw- of ontwikkelingsprojecten, vergunningplicht af te schaffen.

Vergunningen openbare ruimte en handel en horeca

De bouwgerelateerde vergunningen zijn de laatste vergunningen die voor vereenvoudiging onder de loep zijn genomen. In mei vonden al inspraakrondes plaats voor twintig vergunningen rondom openbare ruimte en handel en horeca. Dit leverde inspraakreacties op over de exploitatievergunning horeca en de terrasvergunning. Het voorstel voor vereenvoudiging van de vergunningen is op deze punten aangepast en op 21 augustus is het door burgemeester en wethouders vastgesteld. Het voorstel wordt nu voorgelegd aan de raadscommissie Bestuur. Is de commissie akkoord, dan kan de implementatie van de vereenvoudigde vergunningen van start gaan.

De gemeente werkt bij het vereenvoudigen van vergunningen samen met een aantal andere gemeenten in West-Brabant en de Kamer van Koophandel. Samen hebben zij het project Vermindering administratieve lasten opgezet. In elke deelnemende gemeente is er vervolgens een projectgroep ingericht voor de uitvoering.

Breda, 22 augustus 2007