Ingezonden persbericht


Persbericht

Apeldoorn, 22 augustus 2007

Nieuwe diersoort in Apenheul

Zwijntjes ontdekken nieuwe onderkomen

Apenheul is een nieuwe diersoort rijker: de visaya wrattenzwijnen. 't Is misschien niet zo'n elegante naam, maar het is wel een heel bijzondere soort. De zwijntjes behoren namelijk tot één van 's werelds meest bedreigde dieren. In hun oorspronkelijke leefgebied op de Visaya-eilanden (Filippijnen) zijn ze zo goed als uitgestorven en ze zijn eigenlijk alleen in enkele dierentuinen te zien. Het zijn grappige, kleine varkentjes, die opvallen door een brede witte band op hun snuit. Sinds 17 augustus zijn ze op de tropische kinderboerderij van Apenheul te zien.

In de Dajak Farm, de tropische kinderboerderij van Apenheul, liepen Europese minizwijntjes. Zeker leuk, maar niet tropisch. Toen Apenheul zich oriënteerde op meer exotische varkensoorten, bleek dat Diergaarde Blijdorp (Rotterdam) een plek zocht voor de nafok van hun visaya zwijnen. Deze bijzondere wrattenzwijnen zijn een mooie aanvulling op de beestenboel in de Dajak Farm. Naast verschillende tropische huisdieren zie je hier ook van alles over de manier waarop natuurvolkeren in en met het regenwoud leven. Vorige week arriveerden er drie visaya wrattenzwijntjes vanuit Blijdorp. Vanwege het MKZ-vervoersverbod was de verhuizing, die eerder gepland was, uitgesteld. Voorlopig blijven de drie - alledrie zijn mannetjes - nog vrijgezel. Maar het is uiteraard wel de bedoeling dat deze varkentjes een actieve rol in het fokprogramma gaan spelen.

De regelmatige bezoeker zal opvallen dat men nu niet meer tussen de varkens in het verblijf kan komen. Alhoewel de visaya wrattenzijnen net zo klein en ook nog ranker zijn dan de vorige bewoners van het varkensverblijf, de Europese minizwijntjes, is het karakter van de dieren anders. Het zijn echt wilde dieren en veel assertiever. De drie zijn nu nog wel wat schuw, en daardoor eerst alleen in de stallen van de Dajak Farm te bewonderen. Maar zodra ze zich meer op hun gemak voelen, mogen ze hun buitenperk ontdekken.

Bekend is de flinke kuif van wel 20 centimeter bij de beren (mannetjes zwijnen) in de paringstijd, maar verder is over deze kleine bosbewoners maar weinig bekend. Naast wat dierlijk voedsel, zoals muizen en engerlingen, vormt plantaardig voedsel het hoofdmenu. Daarvoor bezoeken ze graag de plantages en boeren beschouwen deze zwijnen daarom als 'ongedierte'. Formeel zijn de visaya wrattenzwijnen dan wel beschermd, maar de plantage eigenaren maken er toch het liefst korte metten mee.


- - - einde bericht - - -

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u bellen met Anouk Ballot, tel: 055 - 3575787, of kijk op www.apenheul.nl